Koncesija za otpad

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second
BOR – Ministarstvo za zaštitu životne sredine raspisaće uskoro međunarodni tender za izgradnju 29 regionalnih deponija, za koje će se dozvola izdavati po koncesionom principu. Ovo je za „Novosti“ potvrdio dr Saša Dragin, ministar za zaštitu životne sredine.
– Cilj nam je da privučemo investitore koji žele da ulože sredstva u komunalnu infrastrukturu za upravljanje otpadom – kaže Dragin. – Od kanti za sortiranje i razvrstavanje otpada, preko sistema za prikupljanje i reciklažu, do izgradnje kapaciteta, kao što su metan generatori, za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora na samim deponijama. Otpad više ne bi, misli Dragin, predstavljao trošak, već značajan resurs i izvor zarade.
– Budući koncesionari, posle dobijanja dozvole, biće u obavezi i da očiste sve divlje deponije u kraju u kojem dobiju licencu za izgradnju kapaciteta za upravljanje otpadom, kao i da taj region održavaju ekološki potpuno bezbednim – podvukao je Dragin. – Tako ćemo dobiti bolje i jeftinije komunalne usluge i nove kapacitete za proizvodnju energije.

Dragin je naglasio i da će budući vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena Bor biti u obavezi da u fabričkom krugu izgradi potpuno novu topionicu, koja će poštovati stroge norme zaštite životne sredine i da investira 180 miliona dolara za rešavanje ekoloških problema u gradu.

MILION SADNICA
NA 80 hektara površine, na površinskom kopu rudnika „Veliki Krivelj“, u krugu RTB „Bor“, ministar ekologije u utorak je započeo akciju sadnje 160.000 stabala bagrema, u okviru Projekta „Milion sadnica za Srbiju“.
– Samo 27 odsto Srbije je pošumljeno, dok je u Evropi pod šumama čak 40 odsto površine. – objasnio je Dragin.

LJ. T., 29.01.2008 19:44:58
Vecernje novosti

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.