Kako su Srbi menjali vladare …

0 0
Read Time:3 Minute, 4 Second
Kako su Srbi menjali vladare: Ove srpske vođe SMO UBILI ILI SVRGNULI s vlasti!

Evropski narodi su Srbima pripisali epitet “kraljeubice”, a može se slobodno reći da u ovoj karakteristici i ima dosta istine, jer ukoliko se izuzme knez Milan Obrenović, koji je vladao svega 28. dana, nijedan srpski vladar nije rođen u svojoj otadžbini, u njoj se školovao i preminuo prirodnom smrću na prestolu koji mu je dodelje.

Od 1817. do 1934. godine ubijena su tri srpska i jedan jugoslovenski kralj. Sa prestola su proterani ili abdicirali u skoro isto vreme Karađorđe (1813), knez Miloš (1839), knez Mihailo (1842), knez Aleksandar (1858), kralj Milan (1889) i kralj Petar II (1941).

Vožd Đorđe Petrović Karađorđe, obnovitelj srpske države, junak koji je poveo Prvi srpski ustanak i srpsku vojsku u borbu sa vekovnim neprijateljem ubijen je 1817. kod Velike Plane, po nalogu kneza Miloša Obrenovića. Ubistvo je izvršio Nikola Novaković, a organizator je bio, ni manje ni više, nego kum vožda Karađorđa, Vujica Vulićević.

I dok je na Karađorđa krenuo kum, kneza Mihaila Obrenovića su ubila četvorica braće Radovanović, na inicijativu prognane dinastije Karađorđević, pa je tako istragom i utvrđeno da je Aleksandar Karađorđević bio umešan u osmišljavanje ubistva.

I Karađorđevići i Obrenovići su kroz istoriju imali krvavi vladarski presto. Treba se setiti i da je na kralja Milana Obrenovića pokušano nekoliko atentata, a pokušala ga je čak i jedna žena, Ilka Marković, snaja Svetozara Markovića. I dok su na kralja Milana uglavnom pokušani neuspeli atentati, njegov sin Aleksandar Obrenović i njegova supruga Dragica straviučno su ubijeni 11. juna 1903. Njihovo ubistvo je bila posledica kulminirane zavere pojedinih oficira i prpadnika političkih stranaka.

Retki su srpski i jugoslovenski vladari koji su umrli na prestolu, a da nisu ubijeni ili proterani. Ovome, takođe, možemo dodati i nekoliko neostvarenih atentata na vladare, na primer Ivandanjski atentat na gorepomenutog kralja Milana, koji je umalo odsekao Pašićevu glavu (1899).

Da se je politički srpski tron tokom 19. i kasnije 20. veka nastavio svoju krvavu i sumornu tradiciju govore činjenični podaci. Od najpoznatijeg atentata u Marseju na kralja Aleksandra I Karađorđevića, koji se odigrao 9. oktobra 1934. godine, prilikom njegove zvanične posete Francuskoj, ta tradicija se i sa savremenim političarima nastavila.

Atentator na kralja Aleksandra Karađorđevića, Vlado Černozemski, pripadnik Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije  usmrtio je kralja Aleksandra sa četiri metka.

Bilo da su želeli dobro ili loše svom narodu, srpske vođe, revolucionari, predsednici i kraljevi su stradali. Tako je, ako se okrenemo novijoj istoriji Zoran Đinđić ubijen 12. marta 2003. ispred zgrade Vlade Republike Srbije, zato što je pokušao da Srbiju oslobodi prošlosti i odvede je u budućnost.

Ima i onih na koje nije izvršen atentat, ali su svakako poražavajuće završili. Bivši predsednik Srbije i SRJ, Slobodan Milošević, preminuo je 2006. godine u pritvoru Haškog tribunala, a sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Gorepomenuti, svakako nisu jedini. Ovo je spisak svih srpskih kraljeva, vođa, koji su ubijeni, svrgnuti ili abdicirali:

– Časlav Klonimirović – ubijen
– Jovan Vladimir – ubijen
– Veliki Župan Stefan Nemanja – abdicirao
– Kralj Stefan Prvovenčan – abdicirao
– Kralj Radoslav – svrgnut
– Kralj Uroš I – svrgnut
– Kralj Dragutin – svrgnut
– Kralj Stefan Dečanski – svrgnut i ubijen
– Car Dušan – iznenada umro
– Car Uroš – po legendi ubijen
– Knez Lazar – poginuo
– Jovan Nenad – ubijen
– Karađorđe – ubijen
– Knez Miloš – proteran
– Knez Aleksandar Karađorđević – proteran
– Knez Mihailo Obrenović – ubijen
– Knez Danilo Petrović – ubijen
– Kralj Milan Obrenović – proteran
– Kralj Aleksandar Obrenović – ubijen
– Kralj Petar I Karađorđević – abdicirao
– Kralj Nikola Petrović – proteran
– Kralj Aleksandar I Karađorđević – ubijen
– Kralj Petar II Karađorđević – proteran
– General Milan Nedić – ubijen
– Premijer Zoran Đinđić – ubijen
– Predsednik Slobodan Milošević – svrgnut, umro utamničen u Hagu
– Vojislav Koštunica – abdicirao
– Boris Tadić – podneo ostavku/skratio mandat

 

#Telegraf.rs / #best_portal >> http://www.tvbest.rs/107149-kako-su-srbi-menjali-vladare-ove-srpske-vodje-smo-ubili-ili-svrgnuli-s-vlasti

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%