HO „Divac“ u Boru

0 0
Read Time:2 Minute, 35 Second

divacfond09

U Boru je u petak 08. maja boravila delegacija HOD-a (Humanitarna organizacija Divac) koju je predstavljala Aleksandra Kecojević, menadžer organizacije, sa saradnicom. Inače, cilj i misija ove organizacije je da se izbeglim i interno raseljenim licima koja i dalje žive u izbegličkim kampovima i kolektivnim centrima omogući ili pomogne da ostvare prava na sopstveni dom, na zapošljavanje i da im se vrati samopouzdanje i lično dostojanstvo.
Sastanak je omogućio i organizovao direktor košarkaškog kluba „BasketBor“ Dobrica Đurić, na taj način nastavljajući prethodnu saradnju (avgust 2007.) godine sa proslavljenim košarkašem. Da podsetimo da je su tada grad posetili Vlade Divac i Žarko Paspalj povodom humanitarne akcije Srpskog saveta Velike Britanije i košarkaškog kluba „BasketBor“ Još tada je pokrenuta priča o eventualnoj daljoj saradnji  i organizaciji velike humanitarne utakmice kada se za to stvore uslovi. Kontakti su intenzivirani krajem 2008. i početkom 2009. godine ali se nisu stvorili uslovi za odigravanje zbog  velike zauzetosti Vlada Divca.
Sastanku koji je organizovao KK „BasketBor“ prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave (zamenik predsednika opštine, načelnik odeljenja za urbanizam), predstavnici RTB-a Bor, direktor JU „Sportski centar Bor“ , poverenik za izbegla i interno raseljena lica opštine Bor, kao i predstavnici medija.

Tema sastanka bila je dogovaranje datuma odigravanja humanitarne utakmice, kao i donatorske večere – koktela posle same utakmice, kao i mogućnost realizovanja dva postojeća projekta da bi se u potpunosti  rešio problem izbeglih i raseljenih lica na teritoriji opštine Bor, a koji se nalaze u kolektivnom smeštaju u hotelu „Srbija“.  Projekti su predstavljeni menadžeru HOD-a i dogovoreno je da se tim projektima partnerski pristupi u cilju rešavanja gore pomenutog problema. Partneri u projektima bili bi HOD, lokalna samouprava, RTB Bor i donatori koje bi HOD pokušao da uvede u projekte (domaći ili strani). Jedan od projekata podrazumeva završetak lamele koja ima 48 stambenih jedinica veličine od 35-50 kvadrata a koja je započeta od strane RBB-a Bor sredinom devedesetih ali zbog nedostatka sredstava nije završena. Drugi projekat ima za ideju izgradnju montažnih kuća na teritoriji neke od gradskih mesnih zajednica opštine Bor, gde bi takođe bila smeštena izbegla i raseljena lica iz kolektivnog smeštaja. U Boru inače, trenutno ima 23 porodice koje se nalaze u kolektivnom smeštaju, kao i određeni broj porodica koja se nalaze u privatnom smeštaju u veoma lošim uslovima za život.
Podršku akciji dao je i direktor RTB-a Bor, bez koga ova ideja i ne bi krenula u realizaciju. Cilj koji je postavljen je da se organizacijom utakmice prikupe sredstva (10.000 eura) da bi se zbrinula jedna porodica kupovinom seoskog gazdinstva na teritoriji naše opštine.
KK „BasketBor“ je samu utakmicu zamislio kao praznik košarke gde bi u borski košarkaški (mlađi pioniri, pioniri, kadeti i juniori) igrali protiv svojih vršnjaka iz Timočke krajine. Posle odigravanja četiri ili pet kratkih utakmica (10-15 minuta) bila bi održana donatorska večera – banket gde bi se prikupila dodatna sredstva u cilju ispunjenja osnovne ideje da se zbrine jedna porodica iz kolektivnog centra.
U dogovoru sa HOD-om određena su dva moguća datuma odigravanja utakmice i to druga nedelja juna ili septembar mesec. Letnji meseci nisu opcija zbog sezone odmora i letnjeg raspusta.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.