Hapšenje u akciji „Signal“

0 0
Read Time:10 Minute, 51 Second

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, Poreskom policijom i Bezbednosno informativnom agencijom,u koordiniranoj akciji „Signal“, uhapsili su 74 osobe i podneli krivčne prijave u redovnom postupku protiv 46 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su od 2007. godine do danas počinile više koruptivnih krivičnih dela i krivičnih dela vezanih za krijumčarenje ljudi.

Osumnjičeni su, kako se sumnja, izvršenjem krivičnih dela naneli materijalnu štetu od oko dva milijarde dinara budzetu Republike Srbije, Fondu za kapitalna ulaganja autonomne pokrajine Vojvodine, budzetima lokalnih samouprava i drugim privrednim subjektima.

BOR – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru uhapsili su i zadržali D. S. (1964) iz Bora, rukovodioca u Javno komunalnom preduzeću ’’Toplana’’ Bor, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da je D.S. tokom 2015. godine, zloupotrebio debitne kartice kompanije ’’NIS’’ AD Novi Sad, koje su u vlasništvu ’’Toplane“ tako što je njima kupovao veću količinu goriva od stvarno potrebne i utoršene, a razliku u količini kupljenog i stvarno utrošenog goriva prisvajao za sebe.

Na taj način ostvario je protivpravnu imovinsku korist od 971.860 dinara, za koliko je oštetio ’’Toplanu’’ Bor.

ZAJEČAR – Službenik javnog preduzeća “Elektroprivreda Srbije“ poslovnice u Sokobanji O.D. zbog postojanja osnova sumnje da je zloupotrebivši službeni položaja oštetila „Elektroprivredu Srbije“ za 2.232.280 dinara.

Pripadnici Ministrstva unutrašnjih poslova u Zaječaru uhapsili su zaposelnog u u Gerontološkom centru D.J. zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo pronevera.

Ovlašćeno lice agencija „Karadaj“, „Sneksi Dajmond“, „Spasimil“ i ovlašćeno lice Agencije za organizaciju umetničkog događaja „Spasimil“ Zaječar S.S. osumnjičene za poresku utaju.

Na širem području Beograda, Novog Sada, Valjeva i Sombora uhapsili su dvanaest osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, tokom 2015. i 2016. godine, budzet Republike Srbije oštetili za oko 17.000.000 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja uhapšeni su N.K. (1975), D.Đ. (1977), B.G. (1978), G.J. (1974), D.K.. (1980), B.O. (1980), M.P. (1988), I.P. (1983), M.S. (1976), A.V. (1956), M.M. (1992) i S.R. (1988).

 

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će uz krivičnu prijavu biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal. Protiv još tri osobe biće podneta krivična prijava u redovnom postupku, a za jednim licem je raspisana potraga.

PIROT –  tri osobe osumnjičene da su zloupotrebom službenog položaja, uz novčanu naknadu, osiguranicima PIO fonda omogućili upisivanje fiktivnog radnog staža i na taj način oštetili budzet Republike Srbije za više od 20.000.000 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su B.S. (1988) i službenici PIO fonda u Pirotu S.K. (1969) i R.K. (1962).

 

BEOGRAD – VALJEVO – uhapšene su tri osobe osumnjičene da su počinile krivična dela primanje i davanje mita.

Uhapšeni su zaposleni u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture I.G. (1977), odgovorno lice PD „Donna trade“ doo“ M.Š. (1947) i odgovorno lice preduzeća „YugotransLKW“ Valjevo Z.V. (1975).

 

Nakon višemesečne istrage usmerene na otkrivanje krivičnih dela u vezi sa krijumčarenjem ljudi, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u saradnji sa beogradskom i policijom iz Vranja, kao i policijskim službenicima Žandarmerije, uhapsili su trinaestočlanu organizovanu kriminalnu grupu, čiji se pripadnici sumnjiče da su od februara do aprila ove godine omogućili ilegalno prebacivanje za više od 100 ilegalnih migranata iz pravca Makedonije u Republiku Srbiju, njihov nedozvoljen smeštaj na teritoriji Miratovca, a kasnije i nedozvoljen tranzit do Beograda.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal na području Vranja, Preševa i Beograda uhapšeni su D.S. (1975), M.S. (1983), N.A. (1988), D.D. (1991), I.J. (1994), S.L. (1991), R.M. (1995), S.S. (1993), G.R. (1998), S.H. (1997), D.C. (1973), I.R. (1975) i J.M. (1984).

 

NIŠ -Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu uhapsili su bivšeg funkcionera niške opštine Palilula B.Dž. (1968) zbog postojanja osnova sumnje da je tokom 2013. i 2014. godine uzeo 2.930.000 dinara na ime promotivnog materijala za jedna projekta, koji nikada nije izrađen i isporučen.

 

Uhapšeno je troje zaposlenih u javnom preduzeću „Elektroprivreda Srbije“ EDB Niš, zbog postojnja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pokušaju i falsifikovanje službene isprave,  M.P. (1982), M.S. (1984) i K.Š. (1980).

PANČEVO – uhapsili su bivšeg funkcionera opštine Plandište Z.V. i još četiri osobe osumnjičene da su prilikom izgradnje kanalizacione mreže u toj opštini overili privremen situacije u kojim su bili naveden neizvedeni radovi i neutrošen materijal i na taj način pribavili protiv pravnu imovinsku korist od 34.957.151 dinara.

Uhapšeno je bivše odgovorno lice Apoteke„Pančevo“ B.M. (1958) zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja, odgovorno lice Industrije građevinskog materijala AD „Jugobanat“ iz Banatskog Karlovca J.C. (1949) osumnjičenu da je počinila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

 

KRAGUJEVAC – Bivše odgovorno lice preduzeća DOO ’’Eureka’’ Z.A. (1957) i sadašnje odgovorno lice tog preduzeća R.A. (1959) zbog postojnja osnova sumnje da su počinili krivična dela poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave.

 

POŽAREVAC –  Odgovorno lice KJP „Izvor“ I. V. iz Petrovca na Mlavi, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

 

ČAČAK – uhapsili su i zadržali J. N. (1961) i S. S. (1969), referente za odnose sa korisnicima EPS-a, filijala Čačak, R. N. (1951), bivšeg radnika EPS-a, filijala Čačak i A. D. (1976) radnika povremeno angažovanog od strane EPS-a, filijala Čačak, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave.

 

SREMSKA  MITROVICA – u saradnji sa pripadnicima Poreske policije, uhapsili su S. D. (1976), javnog izvršitelja za područje Višeg i Privrednog suda u Sremskoj Mitrovici, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela zloupotreba službenog položaja i poreska utaja.

Policija je uhapsila i V.Š. (1978), neformalno zaposlenog kod osumnjičene, a podnela je krivičnu prijavu u redvnom postupku protiv 13 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su S. D. pomogli u izvršenju krivičnih dela.

PIROT – uhapsili  i zadržali M. J. (1936), nadzornog organa angažovanog od strane preduzeća „Eptise“, koje je angažovalo javno preduzeće ’’Koridori Srbija“, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

 

KRALJEVO –  uhapsili su N. S. (1992) i N. A. (1992) iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela falsifikovanje novca.

SUBOTICA – uhapsili su D. D. (1958) funkcionera opštinske uprave u Malom Iđošu i podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv još jedne osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

 

KIKINDA – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi uhapsili su S. J. (1970), odgovorno lice AD „Toza Marković“ Kikinda i M. J. (1992), odgovorno lice „Pre Agro System“ doo Beograd, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja.

 

SUBOTICA – Uhapšeni su: odgovorno lice „Euro Gasa“ T. V. P. (1969), odgovorno lice „MMI Partner“ d.o.o Beograd S. I. (1960), odgovorno lice „Semente“ d.o.o Beograd B. M. (1961) i odgovorno lice „Mini promet“ d.o.o Beograd M. N (1979), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela poreska utaja.

 

UŽICE – Uhapsili su i zadržali R. F. (1973), funkcionera opštine Bajina Bašta i D. G. (1965), odgovorno lice sada bivšeg javnog preduzeća „Direkcija za izgradnju“ Bajina Bašta, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

ZRENJANIN –  uhapsili su G. A. (1971) iz Zrenjanina, bivše odgovorno lice „Autobanat“ AD Zrenjanin i podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv još jedne osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi.

KRIVIČNE PRIJAVE U REDOVNOM POSTUPKU

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi podneli su krivičnu prijavu protiv četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

 • Postoji osnov sumnje da je odgovorno lice akcionarskog društva ’’Poljoprivreda’’ iz Sente iskorišćavanjem svog položaja, 2007. godine naložio da trinaest radnika tog društva osnuju poljoprivredna gazdinstva i daju mu punomoć za licitiranje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Lebanu, podneli su krivičnu prijavu protiv bivšeg funkcionera opštine Bojnik, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

 • Postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja, bez saglasnosti predsednika Opštine, 17. jula 2012. godine, zaključio Aneks 1 Ugovora o izvođenju radova na završetku sportske hale u Bojniku, izmenivši Aneksom član Ugovora kojim se definiše finansijsko obezbeđenja Ugovora.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu podneli su krivičnu prijavu protiv funkcionera opštine Vlasotince, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

 • Sumnja se da je prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, bez sprovođenja postupka javne nabavke male vrednosti za izbor najpovoljnijeg ponuđača za pružanje usluga sređivanja baze podataka u Odeljenju za lokalne poreske poslove, potpisao Odluku da se zaključi ugovor sa preduzetničkom radnjom Centar za izradu baze podataka „Identiko“ iz Vlasotinca, na osnovu kojeg je preuzeta obaveza da se ovoj radnji isplati 480.000 dinara iz budzeta opštine Vlasotince.

 • U Požarevcu podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv bivšeg funkcionera opštine Petrovac i još dve osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja.
 • Krivična prijava podneta je i protiv predsednik komisije za sport zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja tako što je prekoračenjem ovlašćenja FK „Nova Sloga 1933″ pribavio korist FK „Nova sloga“ u iznosu od 14.900.000 dinara.
 • Bivše odgovorno lice Direkcije za izgradnju, protiv koga je podneta krivična prijava u redovnom postupku, tereti se da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja na taj način što je kao odgovorno lice nevršenjem službene dužnosti i prekoračenjem ovlašćenja oštetio ovu Direkciju, a preduzeću „Srmeks“ iz Petrovca pribavio korist u ukupnom iznosu od 3.662.400 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica jedne agencije, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

 • Tereti se da je kao zastupnik jedne osiguravajuće kuće iz Beograda, prilikom izdavanja polisa osiguranja od auto odgovornosti, u toku 2016. godine, u svojoj agenciji unela neistinite podatke u 40 polisa tako što je upisivala manju snagu motora od stvarne.

 • Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica „Gerontološkog centra“ u Somboru, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba ovlašćenja u privredi i zloupotreba službenog položaja.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv jedne osobe zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio više krivičnih dela prevara.

 • Postoji osnov sumnje da je u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi osumnjičeni za sebe, davanjem lažnog oglasa o navodnom otkupu folija iz paklica cigareta na društvenoj mreži „Facebook“, na stranici „Otkup folija“, doveo u zabludu veći broj oštećenih koji su mu uplatili novac u iznosu od 125.400 dinara, na ime putnih troškova, nakon on nije izvršio dogovoreni otkup folija.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv odgovornog lica Doma zdravlja u Bojniku, predsednika Upravnog odbora tog Doma zdravlja i još dva zaposlena u toj zdravstvenoj ustanovi zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupoteba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

 

 •  krivičnu prijavu u redovnom postupku bivšeg zamenika predsednika opštine Vlasotince, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu podneli su krivičnu prijavu protiv rukovodioca Opštinske uprave Opštine Mionica i zaposlenog u Opštini Osečina, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu podneli su krivičnu prijavu protiv funkcionera opštine Mionica i još dve osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave.

 • Sumnja se da je funkcioner opštine Mionica od januara do avgusta 2015. godine, omogućio JKP ’’Čistoća Mionica’’ da iz svojih sredstava pozajmi fudbslskim i odbojkaškim klubovima, kao i kulturno umetničkom društvu 2.799.000 dinara, bez prethodne odluke Nadzornog odbora JKP ’’Čistoća Mionica’’ i bez odluke Skupštine opštine Mionica.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi podneli su krivičnu prijavu protiv funkcionera opštine Ada, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neprijavljivanje imovine ili davanje lažnih podataka o imovini iz Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, u saradnji sa Poreskom policijom, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv jedne osobe zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja.

Sumnja se da je osumnjičeni, kao odgovorno lice „Regent elektrika“, od januara 2014. do avgusta 2016. godine, nabavljao robu od nepoznatog dobavljača, sačinjavao fiktivne ulazne račune, koje je potom lažno kompenzovao kod više privrednih društava.

 

Izvor: MUP Srbije

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.