Damperi za svoj novac

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Lj. TRIFUNOVIĆ, 15.05.2008 19:48:21 / Večernje novosti

Licitacione garancije, u vrednosti od 13 miliona dolara, koje su nakon neuspešnih prodaja Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“, naplaćene od austrijskog „A-teka“ i rumunskog „Kuproma“, do daljeg će, uprkos obećanju vicepremijera Božidara Đelića da će se taj novac iskoristiti za obnovu rudarskih i metalurških kapaciteta, ostati na računu Agencije za privatizaciju – saznaju „Novosti“.

– Od rumunskog „Kuproma“ smo naplatili tri miliona, a od austrijskog „A-teka“ 10 miliona dolara na ime licitacione garancije za učešće na tenderu za privatizaciju RTB – kazao je, tokom predizborne kampanje, Đelić. – Uz tih 13 miliona dolara, za kupovinu najneophodnije rudarske mehanizacije, neophodne kako rudokopi u Boru i Majdanpeku ne bi prestali da rade, investiraćemo i dodatnih sedam miliona dolara.
Ipak, po informacijama našeg lista, u RTB će u roku od dva meseca biti dopremljeno šest teških kamiona „dampera“ za prevoz rude i po dva buldožera i grejdera, ukupne
vrednosti oko 5,3 miliona evra. Novac za kupovinu te opreme, međutim, obezbeđen je prodajom beogradske „Jugotehne“, preduzeća koje je doskora poslovalo u sastavu borske kompanije.
Naime, saglasno osnivačkom udelu, na račun RTB je, nakon prodaje „Jugotehne“, odmah uplaćeno blizu 4,6 miliona evra, kojima će se finansirati nabavka neophodne opreme. Ostatak novca u iznosu od 1,7 miliona evra kombinatu bakra je transferisalo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Međutim, saznajemo da je i taj novac obezbeđen prodajom državnog udela u „Jugotehni“.

OPREMA I PONUDE
Komisija koju je formirao menadžment RTB, nakon otvaranja prispelih 10 ponuda, odlučila je da šest „dampera“, koje je proizvela beloruska firma „Belaz“, u Bor i Majdanpek dopremi beogradska firma „Kumeks“. Dva grejdera, ruske marke GAZ, isporučiće novosadski „Agis“, dok će dva buldožera (američke i japanske proizvodnje), dopremiti beogradske firme „Teknok“ i „Teikom“.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.