CONIĆ: „A-tek“ spreman na veća ulaganja u Basen i ekologiju

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Poslovodstvo RTB Bor zadovoljno ishodom pregovora sa Austrijancima, potpisivanje ugovora najavljeno za sutra

Beograd – Ugovor sa austrijskom kompanijom A-tek, koja je prvorangirana na tenderu za prodaju Rudarsko-topioničarskog basena Bor, trebalo bi da bude potpisan sutra i kako Danas saznaje, svi detalji u vezi sa tom transakcijom već su usaglašeni.

– Zadovoljan sam ishodom pregovora, jer je budući vlasnik pristao na znatno veća ulaganja od onih predviđenih tenderom. Kada je reč o revitalizaciji životne sredine, prihvaćeni su svi uslovi Ministarstva ekologije, što uvećava ranije utvrđeni iznos za ovaj sektor. Poslovodstvo Basena posebno je zadovoljno investicionim programom, koji znatno nadmašuje minimum od 180 miliona dolara. Novi vlasnik prihvatio je i zahtev da se izgradi nova moderna topionica kao i da se ulože sredstva u osavremenjavanje rudnika u Boru i Majdanpeku – izjavio je za Danas Miodrag Conić, generalni direktor RTB Bor.
On podseća da je početna cena za Basen bila 340 miliona dolara, a da je A-tek pobedio sa ponudom od 466 miliona dolara. Tome treba dodati i 50 miliona dolara, koliko iznosi vrednost obrtnih sredstava a potom i investicioni i socijalni program, čime će ukupna vrednost RTB premašiti 800 miliona dolara, kaže Conić.
Za razliku od poslovodstva, sindikati još nisu postigli konačan dogovor sa predstavnicima A-teka. Oni će danas pokušati da sa novim vlasnikom usaglase poslednje tri stavke iz dodatnog socijalnog programa.
– Ukoliko ne postignemo dogovor, na snazi će biti minimalni socijalni program definisan tenderskim uslovima, koji za zaposlene takođe znači sigurnost, jer garantuje da u naredne tri godine neće biti otpuštanja radnika. Mi smo pokušali da postignemo više od toga, da ubedimo kupca da ukoliko u tom periodu proglasi nekoga tehnološkim viškom, mora za otkaz da ima njegovu saglasnost, kao i da otpremnina u takvim situacijama iznosi 300 evra po godini staža. A-tek to nije prihvatio i ponudio je da se uposlenost radnicima garantuje 18 meseci, kao i da se vrednost otpremnine veže za cenu bakra na svetskom tržištu, što mi nismo prihvatili – kaže za Danas predsednik samostalnog sindikata Dragan Aleksić.

M. N. Stevanović / DANAS

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.