Boru traže bogataša

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

POSLE dva propala tendera, na kojima su kupci u poslednjem trenutku odustali od pazara, jer nisu imali dovoljno novca, budućnost RTB „Bor“ mogla bi da se reši uz strateškog partnera. Ova mogućnost pomenuta je nedavno, ali još nije jasno da li bi, eventualno, bivši interesenti mogli da se prijave kao partneri.
U ruskoj kompaniji SMR ostavili su, doduše, otvorenu i tu mogućnost. Kako su istakli, sve zavisi od ponude naše strane. A, izvesno je da bilo kakvi finansijski zahtevi za ovu kompaniju neće biti problem, pošto posluju u okviru „Bejzik elementa“, najbogatijeg ruskog biznismena Olega Deripaske. Tržišna vrednost grupe „Bejzik elementa“ procenjuje se na 23 milijarde dolara.
Nebojša Ćirić, pomoćnik ministra ekonomije, rekao je za „Novosti“ da će slučaj Rudarsko topioničarskog basena „Bor“ država pokušati da reši po uzoru na model partnerstva „Fijat“ -„Zastava“. Ali, u ovom slučaju objaviće se javni poziv za izbor strateškog partnera.

– Raspisaćemo neku vrstu tendera, odnosno javnog poziva za izbor strateškog partnera u kome ćemo tražiti određene kvalifikacije. Jedan od uslova biće i kapital kojim raspolaže budući strateški partner, pošto je nedostatak novca bio kamen spoticanja u dosadašnjim pokušajima privatizacije. Ideja je da se ovim javnim pozivom privuku i jave poznati svetski proizvođači bakra, koji se do sada nisu pojavljivali na tenderima za kupovinu imovine RTB „Bor“.

Da država ne planira da prodaje imovinu RTB „Bor“, nedavno je nagovestio i ministar finansija Mirko Cvetković.
Sa druge strane, Predrag Bubalo, ministar trgovine, za čijeg se prošlog mandata krenulo u privatizaciju RTB „Bor“, tvrdi da je model prodaje imovine najbolji.
– Svako preduzeće je slučaj za sebe i ne možemo automatski da primenjujemo model „Zastava“ – „Fijat“ i na RTB „Bor“ – ističe Predrag Bubalo. – I dalje tvrdim da je model prodaje imovine RTB najbolji, ali nemam ništa protiv da se smisli neki bolji način. Međutim, „Bor“ ima dugove od 600 miliona dolara i treba voditi računa o pravima poverilaca. Ne mogu da se porede „Zastava“ i „Bor“, pošto kragujevačka fabrika ima „razrešene stvari“ za razliku od RTB. Mislim prvenstveno na dugove.

POČETAK I DUGOVANJA
PREMA zamisli aktuelnog Ministarstva ekonomije, država će, svakako, ući u partnerstvo sa izabranom stranom kompanijom, i u početku bi bila većinski vlasnik koji kontroliše investicije. Strateški partner bi preuzeo komercijalne dugove i ugovornu obavezu da investira u novu Topionicu.

Autor: D. I. KRASIĆ /Vecernje novosti

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.