Bor od danas i zvanično grad

0 0
Read Time:3 Minute, 10 Second
Odluka Narodne Skupštine Republike Srbije o promeni statusa Opštine Bor u Grad Bor počela je i zvanično da se primenjuje.
Odbornici Skupštine opštine Bor usvojili su na poslednjoj sednici pod ovim nazivom i prvoj koja je završena pod nazivom Skupština grada Bora sve četiri odluke koje su bile na dnevnom redu.
One se odnose na promenu Statuta Opštine Bor u Statut Grada Bora, gde se u svim zvaničnim dokumentima reč Opština zamenjuje rečju Grad, a funkcija dosadašnjeg predsednika Opštine zamenjena je funkcijom gradonačelnika. Takođe, organi upravljanja Opštine Bor dobili su drugačije nazive.
Bor prvi put ima predsednika i zamenika predsednika Skupštine grada, zatim Gradsko veće i Gradsku upravu.

„Grad Bor dobija veće transfere iz republike, dobija mogućnost drugačijeg uređenja, dobija mogućnost da učestvuje u onom što smo već počeli da radimo, da učestvuje u ozbiljnim državnim infrastrukturnim projektima, dobija mogućnost da građani imaju pravo na korišćenje subvencija, državne pomoći i na rešavanje velikih problema koji su decenijama nastajali, a koji se zaista moraju rešiti“ – rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

 

„Bor jeste grad i tako smo uvek i smatrali, jer smo nepravedno ostali bez tog statusa, a zaslužujemo ga mnogo više nego neki gradovi u Srbiji“ – naglasio je Dragan Žikić, predsednik Skupštine grada Bora.

Ovim odlukama dali su podršku i predstavnici vladajuće koalicije i predstavnici opozicije.

Prema rečima odbornika Srpske napredne stranke profesora doktora Radoja Pantovića, građani Bora su bili svedoci da se u prvoj deceniji 21. veka govorilo da je vreme za dolazak u Bor prošlo i da je došlo vreme da se iz Bora odlazi.
„Posle stotinu godina rada, tada je RTB-u Bor pretio stečaj. Danas je situacija potpuno drugačija. U prilici smo da posle istorijske sednice republičke Skupštine, na kojoj je 20. juna izmenjen Zakon o teritorijalnoj organizaciji i Bor dobio status grada, usvojimo izmene Statuta i da tu odluku i zvanično počnemo da primenjujemo.“– naglasio je Pantović.
„Grad nije samo formalno slovo na papiru već i velika odgovornost i obaveza. Sada možemo da govorimo o tome ko je zaslužan, ali podsetiću vas da je inicijativu za dobijanje statusa grad pokrenuo 2008. godine tadašnji G17 i Vladan Novović. Deset godina kasnije svi su prešli u drugu stranku i tek smo tada dobili status grada. Bio je to mukotrpan posao.“ – rekao je Srđan Marjanović iz odborničke grupe „Savez za Bor“
„U ime odborničke grupe kojoj pripadam i u ime svih koji su na prošlim izborima glasali za listu „Ujedinjeni za Bor“ želim da čestitam našim sugrađanima dobijanje statusa grada. Borani su odavno zaslužili da budu građani i da žive u Gradu Boru.“ – naglasio je odbornik Narodne stranke, Dragan Marković.
Podršku je dao i Milivoje Janošević, odbornik Vlaške stranke „Most“. On je naglasio da je čast biti u Skupštini grada i da je o dobijanju statusa grada govora bilo desetak godina.
„Pored svih ljudi koji su zaslužni za to što je Grad Bor zvanično dobio ovaj status, bez obzira iz koje su partije ili udruženja, svima nama koji živimo u selima je drago što ćemo ponovo imati ono što nam je pravedno ili nepravedno oduzeto nekada.“ – rekao je Janošević.
„Dobro je da je napokon najurbaniji grad u istočnoj Srbiji dobio zvanično status koji mu pripada, da se preporodi po tom pitanju i da bude prepoznatljiv kao Grad jer on to i jeste. Postoje svakako nedostaci, recimo trotoari koji su uništeni, koji ne liče na gradske trotoare i slične stvari koje ćemo u hodu rešavati, nadam se u saradnji i odbornika vlasti i odbornika opozicije.“ – dodao je Jugoslav Jovanović, odbornik „Dosta je bilo“.
Usvojena je i odluka o platama i drugim primanjima za izabrana i postavljena lica u organima Grada Bora, kojom se, između ostalog, predviđa povećanje zarada u Gradskoj upravi, najviše zaposlenima sa visokom stručnom spremom, zatim onima sa višom, a najmanje sa srednjom stručnom spremom i nekvalifikovanim radnicima.

 

Izvor: Televizija Bor

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.