Armija lopova čerupa „Bor“

0 0
Read Time:2 Minute, 40 Second
BOR – Obdukcija tela radnika RTB-a Ljubiše Pandurovića (44), koji je stradao na radnom mestu, pokazala je da je „smrt zadesna i da nije posledica delovanja drugih lica“.
U izveštaju dr Ivana Mitića, specijaliste sudske medicine, navodi se da je kod Pandurovića smrt nastupila „kao posledica ispunjenja većeg dela pluća tečnošću i potpunog odsustva instinkta disanja, prouzrokovanog teškim potresom mozga“.

Međutim, iako je smrt Pandurovića okarakterisana kao „zadesna“, veliko je pitanje da li bi do tog tragičnog događaja došlo da nesrećni radnik, uz pomoć smenskog majstora Ljubiše Zlatanovića, nije pokušao da zaustavi grupu od petoro nepoznatih lopova koji su iz kruga preduzeća krali otpadni metal, radi dalje preprodaje na crnom tržištu.
Samo u toku prošlog meseca, privedeno je 1.005 osoba koje su uhvaćene u pokušaju da ukradu bakar i druge metale iz fabričkog kruga RTB-a. Ka ovom preduzeću, svedoče radnici Basena, već s prvim mrakom, počnu da nadiru reke ljudi kojima je preprodaja ukradenog metala izvor egzistencije.
U pljačku idu i maloletna deca, koja ne podležu zakonu, ali i – trudnice. Za njima, po razrađenom metodu, kreće grupa starijih i organizovanijih ljudi, koja sačeka da deca i žene budu uhvaćeni, i onda, bez ikakvih problema, pokupi plen.
Ali, ukoliko se desi da budu primećeni, lopovi se nijednog trenutka ne libe da nasrnu na radnike RTB-a. Pre par meseci, grupa lopova je s krova „Topionice“, na visini od 40 metara, skidala bakarne limove s vrha tog postrojenja. Radnici su ih primetili i popeli su se gore. Međutim, kradljivci su ih napali, i topioničara Nevena Markovića metalnom štanglom udarili u glavu i probušili mu obraz! On se onesvestio i počeo da klizi niz krov. Sigurne smrti spasle su ga kolege, koje su uspele da ga zadrže, što su lopovi iskoristili i pobegli.

Žarko Planić, radnik „Topionice“, nedavno je sa reaktora koji se nalazi na visini od 10 metara pao na pod tog pogona. Prošao je s povredama kičme i slomljenim rebrima. Trenutka kada je pao se ne seća. Samo je, kaže, kao kroz maglu, čuo neke glasove.
A, da krađe uzimaju sve više maha, svedoči i podatak da je 2005. iz pogona borske kompanije ukradeno 11 a prošle godine čak 20 tona bakra. Kilogram tog metala na crnom tržištu košta između 20 i 30 dinara. Međutim, da zlo bude veće, taj metal se, vrlo često, ponovo prodaje RTB-u, ali po ceni od 50 do 60 dinara za kilogram.

UKRADENO PREKO OGLASA
NEPOZNATI lopovi pokušali su, pre izvesnog vremena, da u džakovima iz fabričkog kruga RTB-a iznesu 212 kilograma anodnog mulja, sirovine čijom se preradom u tajnim mini-topionicama, koje se nalaze oko grada, moglo dobiti oko kilogram zlata i više od šest kilograma srebra. A, da drskost lopova ne poznaje granice, svedoči i nedavno pojavljivanje oglasa kojim je potencijalnim kupcima na prodaju ponuđena čak tona ove sirovine iz koje se dobijaju plemeniti metali!

PO ŠEMI AL KAID-e
STRAŽAR u Fabrici bakarne žice nedavno je na kapiji firme otkrio radnika koji se opasao specijalno napravljenim prslukom, po „ideji“ Al kaide, u koji je smestio oko 10 kilograma bakra. Reč je o osobi koja je više puta hvatana u krađi, ali je uvek iznova vraćana na posao.

Lj. TRIFUNOVIĆ, 17. decembar 2007 Vecernje NOVOSTI

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.