ANGAŽOVANO VIŠE OD 700 LJUDI PREKO PLATFORME „BUDI VOLONTER“

0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Više od 700 volontera iz 27 gradova i opština uključilo se u pomaganje sugrađanima na dobrovoljnoj bazi, preko platforme „Budi volonter“, koja je pokrenuta 24. marta.

Piše: Danas Online

Kako se navodi u saopštenju UNDP-a, volonteri su aktivni širom Srbije, a najviše ih je u Beogradu (24 odsto) i Novom Sadu (15 odsto). Kada su u pitanju drugi gradovi i mesta, volontera je najviše u Zrenjaninu (sedam odsto) i Subotici (šest odsto), Kikindi i Leskovcu (pet odsto), te Pančevu, Nišu i Novom Pazaru (četiri odsto). Većina volontera ima između 20 i 40 godina (70 odsto), a ima i mlađih od 20 godina (sedam odsto).

Foto: Dobrovoljno vatrogasno društvo Stapar

U Zrenjaninu i okolnim manjim naseljima, na primer, angažovano je preko 600 volontera, što je bilo dovoljno da odgovore na preko 3.600 poziva, koliko su primili od uvođenja vanrednog stanja, od sugrađana kojima je bila potrebna pomoć. Od ukupnog broja volontera u Zrenjaninu njih 220 su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva, obučeni za rad u kriznim situacijama, pa pored dopremanja namirnica starijim sugrađanima, učestvuju i u dezinfekciji javnih površina.

„Platforma „Budi volonter olakšava rad štabu za vanredne situacije, jer imamo podatke o svim volonterima sa teritorije Zrenjanina na jednom mestu, i lakše možemo da ih kontaktiramo i uputimo na najbližu adresu. Od poziva sugrađana kojima je potrebna pomoć, do dolaska volontera, u Zrenjaninu je potrebno najviše sat i po vremena, dok u manjim mestima u okolini volonteri uspevaju da stignu na adrese za svega nekoliko minuta“, objašnjava član Štaba za vanredne situacije u Zrenjaninu i sekretar Gradskog vatrogasnog saveza, Zvonko Rakić.

„Zahvaljujući platformi „Budi volonter“ formirana je sigurna i bezbedna mreža volonterske podrške starijima od 65 godina, koji su u obaveznoj izolaciji, kao i drugim građanima i građankama kojima je potrebna ova vrsta pomoći“, istakao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu (ITE). Prijave zainteresovanih građana koji žele da pomognu i budu volonteri se proveravaju, sa ciljem da se spreči svaka zloupotreba.

„Kada nadležne službe odobre prijavu, podaci o volonterima se prosleđuju lokalnim samoupravama, kako bi gradski i opštinski centri mogli da ih kontaktiraju i povežu sa građanima kojima je potrebna njihova pomoć, dodao je Jovanović.

Stalna predstavnica Programa UN za razvoj (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap napomenula je da je povezivanjem ove platforme sa telefonskim kontakt centrom omogućena prijava i uključivanje i onih volontera koji nemaju digitalna znanja i veštine, poput onih bez pristupa internetu i starijih sugrađana.

Svi zainteresovani za volontiranje i dalje mogu da se prijave popunjavanjem prijave na sajtu: Budi volonter ili besplatnim pozivanjem kontakt-centra COVID-19 na broj 19819, svakog dana od 8 do 22 časa.

Nacionalnu platformu za prijavu volontera „Budi volonter” realizovali su Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (ITE), u saradnji sa platformom „Srbija stvara”, a uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

80%
Awesome
  • Design
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.