POČINJE MESEC RAMAZANA, DŽAMIJE BEZ VERNIKA, MOLITVE OD KUĆE

0 0
Read Time:2 Minute, 33 Second

Za vernike islamske veroispovesti sutra počinje Ramazanski post koji traje do 24. maja, a tokom meseca Ramazana svi verski obredi u džamijama biće obavljani bez vernika koji će se moliti u svojim domovima.

Izvor: Blic / Tanjug

Reis Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović kaže za Tanjug da je Rijaset od prvog dana vanrednog stanja uskladjivao obavljanje svih verskih obreda sa propisanim merama i preporukama lekarske struke za suzbijanje epidemije korona virusa.

– Pretpostavili smo da će ovo stanje trajati i pripremili smo se i za mesec Ramazana koji je posebno aktivan kada je reč o ibadetima (bogosluženjima). Odlučili smo da u džamijama molitvama prisustvuju samo imam, koji predvodi molitvu, i mujezin, a da se vernici mole u svojim domovima sa svojim porodicama – rekao je Nasufović.

Vernici ove godine, kako kaže, prvi put neće prisustvovati ni teravih namazu – dugoj noćnoj molitvi koja se obavlja samo tokom meseca Ramazana i po pravilu kao zajednička molitva vernika, a zbog specifičnih trenutnih okolnosti vernici će tu molitvu obavljati kod kuće.

FOTO: N. MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA

Nasufović naglašava da je dužnost Islamske zajednice da poštuje propisane mere struke kako bi se, kaže, sprečilo sisrenje virusa i sačuvali životi i zdravlje svih gradjana.

– Naša vera je po tom pitanju vrlo pedantna i odgovorna, a pošto je u pitanju zdravlje ljudi poslušaćemo savete lekara – ističe reis.

Preporuka vernicima je da tokom Ramazanskog posta samo u krugu porodice organizuju iftar – tradicionalnu zajedničku večeru i molitvu na koju se običaju pozivaju rodbina i prijatelji.

– Savet je da se bude samo u svojim kućama, iako su to najradosniji trenuci zbog kojih je Ramazan posebno drag praznik u muslimanskim domovima. U ovoj situaciji moramo dati prednost životu i zdravlju – naglašava Nasufović.

Napominje da ove godine tokom meseca Ramazana neće izostati tradicionalno prikupljanje pomoći za stare, bolesne i siromašne članove islamske zajednice.

– Održaćeno tu tradiciju i ove godine i do kraja posta nećemo zaboraviti nijednu kuću. Mnogo je vernika koji su sada u teškoj situaciji, a koji su do sada pomagali naše džamije i verski život, sada je red da se mi njima odužimo – kaže Nasufović.

Upitan da li se savetuje vernicima da se striktno pridržavaju posta dok traje epidemija korona virusa, Nasufović ističe da je osnovni cilj posta zdravlje i da se brojni zdravstveni problemi rešavaju postom.

Medjutim, ukoliko je neko slabijeg zdravlja treba da se obrati lekaru koji će proceniti da li mu post škodi ili ne. Dakle, ključna je reč lekara, a ne imama, dodaje Nasufović.

Govoreći o izazovima koje je pred vernike stavila pandemija korona virusa u vreme kada se obeležavaju najveći verski praznici , Nasufović je istakao da nas vera obavezuje da imamo nadu u bolje sutra i da je ne smemo izgubiti.

– Nemoguće je da neko zamisli sebe kao vernika, a da ne krene putem samospoznaje. Čovek ne može da se ostvari u toj samospoznaji bez drugog čoveka jer je čovek čoveku najveći dar od Boga. Ako je čovek sam u najlepšim trenucima koje vera nudi, kroz Ramazan ili molitvu, ima osećaj tuge i žalosti, ali nadamo se Božijoj pomoći i milosti da ovo neće dugo trajati – kaže Nasufović.

80%
Awesome
  • Design
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.