DRAKULIĆ

0 0
Read Time:2 Minute, 54 Second

Nismo taktizirali, našli smo odgovarajućeg partnera

Na tender raspisan za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor prijavilo se pet kompanija, ali u Agenciji za privatizaciju nisu želeli da pre sastanka tenderske komisije, koja je najavljena za sredinu sledeće nedelje, saopšte o kojim učesnicima je reč. Činjenica je da je za prodaju borskog giganta, za koji je utvrđena početna cena od 266,7 miliona dolara, osim javnosti, bilo zainteresovano i oko 20-ak svetskih kompanija koje su otkupile tendersku dokumentaciju. Odmah po objavljivanju tendera spekulisalo se koje bi kompanije mogle da uđu u trku za borski bakar, a u nedostatku zvaničnih informacija i dalje je sve na nivou spekulacija.
Među prvima, svoje učešće na tenderu potvrdio je Zoran Drakulić, vlasnik kiparske kompanije Ist Point, koji je, inače, krajem prošle nedelje najavio da će odustati od nadmetanja.
– To nije bila taktika u nameri da se odvrate drugi kupci. Jednostavno, u poslednjem momentu se pojavio partner na koga nismo računali, i to je bio razlog što smo odlučili da dostavimo ponudu za kupovinu RTB Bor i uplatimo tri miliona dolara depozita – rekao je Drakulić za Danas ali nije želeo da precizira o kom partneru je reč.
Da podsetimo, Drakulić je prošle nedelje izjavio da su za pokretanje i osavremenjavanje proizvodnje u RTB Bor, potrebna velika ulaganja i da, uprkos trenutno visokoj ceni bakra na svetskom tržištu, to nosi visok rizik. Zbog toga je Ist Point tražio partnere sa kojima će ući u zajednički posao, za koji je i te kako zainteresovan, s obzirom na to da je ta firma, zajedno sa kiparskim Almakom, vlasnik dve fabrike u Srbiji – Valjaonice u Sevojnu i Fabrike kablova u Zaječaru. „Tražili smo svojevremeno od Vlade da u tenderske uslove za prodaju RTB Bor ugradi obavezu da se bar polovina katodnog bakra plasira na domaće tržište, ali to nije urađeno i prerađivačima bakra u zemlji nije sve jedno ko će postati novi vlasnik borskog basena“ rekao je tada Drakulić.
I već pomenuti Almako potvrdio je da su dostavili ponudu za kupovinu osnovne „linije bakra“ borskog basena, koja obuhvata rudnike u Boru i Majdanpeku i Topionicu sa rafinacijom, ali se još uvek ne zna da li je to drugi partner Ist Pointa ili su ponudu dostavili samostalno. Inače, reč je o firmi koja ostvaruje godišnji obrt od milijardu dolara i koja je specijalizovana za međunarodnu trgovinu između Rusije i drugih zemalja, ali i za proizvodnju bakra, aluminijuma, cinka i gvožđa. Na listi zainteresovanih je i rumunski Kuprum, koji je potvrdio da je predao ponudu. Ova rumunska kompanija najavila je da je spremna da investira u revitalizaciju borskog basena, ističući kao posebnu prednost program zaštite životne sredine, koji podrazumeva potpuno novu tehnologiju u procesu rada Topionice i rafinacije. Horia Simu, predsednik te kompanije, ističe da bi prilikom vrednovanja ponuda cena trebalo da ima presudnu ulogu, ali da bi bilo dobro da se na pravi način vrednuje i socijalni program koji ta kompanija nudi i koji obuhvata otvaranje novih radnih mesta posebno u poljoprivredi i mlekarstvu.
Među ozbiljne kandidate svrstava se i ruski SMR, članica privatnog investicionog fonda magnata Olega Deripaske. U toj firmi tvrde da imaju veliko iskustvo u revitalizaciji i upravljanju velikim sistemima ali i investicionim projektima, zaštiti životne sredine i programima zapošljavanja. Najzad, kao jedna od pet učesnika na tenderu, pominje se i američka korporacija Haj tehnolodži centar, ali će tačan spisak firmi koje su dostavile svoje pismene ponude biti saopšten tek na sednici tenderske komisije. U Agenciji za privatizaciju su najavili da će zasedanje biti javno. M. N. S.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.