„Ziđin“ i „Friport“strateški partneri?

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second
„Ziđin“ bi uskoro mogao da sklopi strateško partnerstvo sa „Friportom“. Zapadne firme imaju ugovore o istražnim pravima, pišu Novosti
Kada je interes u pitanju, politika često pada u drugi plan. Tako bi uskoro veoma lako mogli da postanu partneri najmoćnije rudarske kompanije Amerike i Kine.
Ako kineski „Ziđin“, koja je nedavno partner RTB „Bor“, kupi akcije kanadske firme „Nevsun“, partner prilikom istraživanja i ekploatacije donje zone ležišta „Čukaru peki“ biće im niko drugi do američka rudarska korporacija „Friport MekMoran“.
Foto: N1
„Nevsun“ ima 100 odsto istražnih prava u gornjem delu ležišta „Čukaru peki“, odakle bi se, eksploatacijom u narednih 10 godina, moglo dobiti oko milion tona bakra i skoro 70 tona zlata. Međutim, u donjem delu tog ležišta, udaljenog samo sedam kilometara od Bora, u kome su, preliminarno, ustanovljene rudne rezerve od 14 miliona tona crvenog i oko 300 tona plemenitog metala, skoro 40 odsto akcija ima – američka korporacija!
Ukoliko, „Ziđin“ kupi „Nevsun“, moraće ili da sarađuje sa američkom korporacijom ili da i od njih pokuša da otkupi njihov deo akcija u donjoj zoni ležišta „Čukaru peki“, koje se smatra jednim od najbogatijih nalazišta bakra i zlata na svetu, ili da uđe u strateško partnerstvo sa „Friportom“.
Pored toga, „Nevsun“ ima ugovor i o zajedničkom geološkom istraživanju na istražnim poljima koja se „naslanjaju“ na „Čukaru peki“ sa britansko-australijskom korporacijom „Rio Tinto“- najvećom rudarskom kompanijom na svetu koja ima rudnike na pet kontinenata i oko 200.000 radnika.
Rakita
Prema tome, pod uslovom da kupe „Nevsun“, Kinezi bi morali da i sa „Rio Tintom“ da uspostave saradnju. A, ova korporacija je, nedavno, u saradnji sa australijskom istraživačkom firmom „Rajden risorsis“ započela rad na novim rudnim ležištima bakra i zlata u okolini Majdanpeka, i to u delu koji se „naslanja“ na eksploataciona polja koja su u vlasništvu RTB.
Ugovorom o zajedničkom ulaganju, „Rio Tinto“ se obavezao da će u istražna polja koja su bila vlasništvo pomenutog „Rajdena“ – Zapadni Majdanpek, Majdanpek Pojas i Donje Nevlje – tokom naredne tri godine investirati 31,5 miliona dolara, kako bi se i definitivno potvrdio kvalitet tih ležišta.

 

Izvor: Novosti

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.