Kinezi kupuju i Rakitu

Kineska Zijin Mining Group ponudila je preuzimanje Nevsun Resourcesa, rudarske kompanije koja razvija projekat nalazišta bakra Čukaru Peki u Boru i rudnik Biša u Eritreji, saopštila je danas kompanija Nevsun.

Obe strane su sklopile sporazum prema kojem će Zijin dati ponudu za preuzimanje svih emitovanih akcija Nevsuna po ceni od šest kanadskih dolara po akciji, tako da je ukupna ponuda vredna 1,88 milijardi kanadskih dolara (1,41 milijardi američkih dolara), a biće dostavljena najkasnije od 18. septembra.

Nevsun je vodeća kompanija srednjeg obima koja se bavi preradom teških metala, a u Srbiji posluje posredstvom kompanije Rakita Exploration, i trenutno sprovodi projekat Čukaru Peki u Boru, nalazište bakra svetske klase u Srbiji, koje je od izuzetne vrednosti i potencijala za Srbiju, navodi se u saopštenju.

Ta kompanija upravlja i rudnikom Biša u Eritreji, koji se bavi proizvodnjom bakra i cinka.

Odbor direktora Nevsuna jednoglasno je preporučio akcionarima kompanije da prihvate ponudu Zijina i odbiju neprijateljsku ponudu za preuzimanje koju je uputila kompanija Lundin, a koja ističe 9. novembra.

Ponuda Zijina je uslovljena minimalnim zahtevom za otkup 66 odsto akcija kompanije Nevsun.

Predsednik Zijina Chen Jinghe je rekao da ta kompanija posle preuzimanja Nevsuna namerava da u Srbiji na projektu Čukaru Peki brzo razvija Gornju zonu i u njoj otpočne proizvodnju bakra, kao i da nastavi da unapredjuje i definiše prvoklasne potencijale nalazišta Donja zona.

Kompanija Zijin je pobednik na tenderu za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i ugovor bi uskoro trebalo da bude potpisan.

To je vodeća je globalna rudarska kompanija specijalizovana za istraživanje i razvoj zlata, bakra, cinka i drugih mineralnih sirovina, a njena vrednost na berzi je približno 10 milijardi dolara.

 

Izvor: BizLife

 

Share Button

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.