Zaječar „Izuzetna destinacija Evrope“

Ove godine je za „Izuzetnu destinaciju Evrope“ u Srbiji izabran Novi Pazar, dok su za prateće destinacije izabrani Sremska Mitrovica i Zaječar.
Nacionalna ceremonija dodele nagrada pobedničkoj i pratećim destinacijama biće održana u decembru u okviru tradicionalnog godišnjeg događaja koji za svoje saradnike i medije pravi Turistička organizacija Srbije.
Izabrane destinacije u Srbiji biće uvršćene u „Mrežu izuzetnih destinacija Evrope“, čiji ciljevi su stvaranje platforme za razmenu dobrih primera iz prakse među nagrađenim destinacijama i podsticanje drugih destinacija u Evropi da usvoje modele održivog turističkog razvoja.
Pobednička i prateće destinacije biće promovisane i na međunarodnom planu kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, kao i putem sajtova TOS-a, Evropske komisije i društvenih mreža, navodi se u saopštenju.
Pobednička destinacija, Novi Pazar, konkurisala je sa materijalnim kulturnim nasleđem koje, između ostalog, obuhvata spomenike na UNESKO listi – srednjovekovni kompleks Stari Ras sa Crkvom Svetih apostola Petra i Pavla (Petrova crkva) i manastirima Sopoćani i Đurđevi Stupovi koji su deo kulturne rute Saveta Evrope „Transromanika“, zatim znamenitosti iz osmanskog perioda – Novopazarsku tvrđavu sa starom čaršijom, Altun-alem i Lejlek džamiju, Isa-begov hamam i mnoštvo drugih lokaliteta i sadržaja koji odslikavaju viševekovno bogatstvo tradicije i dinamičan razvoj ove multikulturalne sredine.
Stučni žiri su činili predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva kulture i informisanja, akademske zajednice, turističke privrede i medija.

 

Izvor: Mondo

Share Button

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.