VEĆI KAPACITET ZIĐINA PODIGAO PROIZVODNJU

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Ukupna industrijska proizvodnja je u Srbiji u oktobru ove godine blago je porasla međugodišnje, ali se još ne uspostavlja rastuća tendencija, već je taj rast rezultat visokog rasta proizvodnje u sektoru rudarstva, zbog proširenja kapaciteta kompanije Ziđin u rudniku RTB Bor, navodi se u novom broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi.

IZVOR; Autor: N.D.

„Međugodišnji porast industrijske proizvodnje je u oktobru iznosio 39,5 odsto, u periodu januar-oktobar 24 odsto, a u tome je međugodišnji porast eksploatacije ruda metala povećan za 185 odsto u oktobru i za 123 odsto u periodu januar-oktobar“, objasnio je koordinator istraživačkog programa MAT-a Stojan Stamenković.

On je ocenio da je prerađivačka industrija i dalje u opadanju, mada je ono ublaženo jer je međugodišnji pad u oktobru sveden na simboličan, desezonirani indeks, ali je njegova vrednost ostala niža od vrednosti iz prvih osam meseci 2021. godine, pa je trend i dalje opadajući.

Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper DOO

Trend proizvodnje hemijske industrije, kako je rekao, prešao je u opadanje u junu 2021. i proizvodnja je u oktobru dostigla obim iz oktobra prethodne godine.

Međugodišnja stopa inflacije je, prema njegovim rečima, još u septembru premašila gornju granicu ciljanog inflacionog raspona od 4,5 odsto i bila je najveća posle avgusta 2013. godine.
„U oktobru je rast inflacije i dalje ubrzan. Glavne komponente rasta inflacije su izuzetni rast svetskih cena neprerađene hrane i energije“, naveo je Stamenković.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.