Da li su Kinezi favorizovani u trci za RTB Bor?

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second
Sudbina jednog od najvećih preduzeća u Srbiji, Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“, još nije poznata. Država rešenje vidi u strateškom partnerstvu, pa je raspisala tender za strateškog partnera, koji je u obavezi da investira najmanje 303 miliona evra, da u narednih pet godina uveća proizvodnju tri do četiri puta i zadrži svih 5.000 zaposlenih.
Predsednik Srbije je u Austriji potvrdio da su od tri pristigle ponude, u trci ostale dve, ali da li upravo on svojom izjavom od pre godinu i po dana najavio i konačan ishod tendera?
Probleme rudnika u Boru, među kojima su i milioniska zaduženja, država godinama pokušava da reši. Poslednji adut joj je tender za koji su ponude dostavile tri kompanije – iz Kine, Rusije i Kanade. Ovi poslednji su, prema pisanju medija, iz trke odmah i ispali jer ne ispunjavaju uslove tendera. To je u Beču potvrdio i predsednik Srbije, koji kaže da su u igri dve kompanije.
„I to su snažni takmaci Kinezi i Rusi i što  snažnija to će posao za nas biti bolji“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
U čije ruke će RTB Bor zaista i otići?
Pre godinu i po dana predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će kineskog premijera Li Kećijanga moliti i klečati na kolenima da najpoznatija kineska kompanija preuzme rudarski basen. Da li je upravo tada, predsednik najavio ishod trke za strateškog partnera? Za novinara lista Danas Aleksandara Miloševića dileme nema, jer na to, kako kaže, upućuju i primeri iz nedavne prošlosti.
„Recimo sa Železarom je bilo sličnih tih izjava o klečanju i moljenju i velikoj zainteresovanosti, pa su oni na kraju uzeli Železaru, pa možemo se setiti kada je imao sastanak sa predsednikom Makronom, da je sa njim razgovarao o aerodromu Beograd, odnosno aerodromu Nikola Tesla, pa je na kraju aerodrom završio kod Vansija. Tako da i meni sve ukazuje na to da će i u ovom slučaju najverovatnije neki kineski kupac biti pobednik na tom tenderu“, smatra novinar lista Danas Aleksandar Milošević.
U slučaaju strateškog partnerstva, Srbija ne pregovara, već je srećna šta god da dobije, što nije dobro, ocenjuje konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

„Ono kako je do sada loše upravljano Borom i gde je gubitak daleko premašio ukupnu imovinu, gde je ukupan dug ogroman u takvoj situaciji, prosto ne može nikakav novi aranžman biti lošiji od toga, nego mora biti bolji, ali je veliki problem što ne znamo koliko ćemo mi poreski obaveznici iz toga izgubiti, da bi se sa tim strateškim partnerom doveo u neko normalno stanje RTB Bor“, kaže konsultant za stranja ulaganja Milan Kovačević.

Podaci pokazuju da je RTB Bor u 2017. ostvario neto dobit od 36,4 miliona evra, što je jedinog srpskog proizvođač bakra, zlata i ostalih plemenitih metala posle dužeg vremena izvuklo iz zone gubitaša.

Izvor: N1

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.