Ukida se Zakon o privremenom smanjenju penzija

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second
Vlada Srbije danas je saopštila da će krajem ove godine usvojiti predlog da se ukine Zakona o privremenom utvrđivanju načine isplate penzija.

„Tom odlukom se ukidaju mere smanjenja penzija donete krajem 2014. godine, kada se Srbija suočavala sa teškim finansijskim problemima i bila blizu bankrota, nakon čega je započeta fiskalna konsolidacija“, ističe se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, ukidanjem zakona biće povećane penzije svima koji imaju primanja iznad 25.000 dinara, dok će penzije koje nisu bile smanjene 2014. biti povećane za pet odsto.

Sprovođenjem te mere za najveći broj penzionera, njih oko jedan milion sa primanjima manjim od 25.000 dinara,  penzije će biti veće za 13,3 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Do kraja godine, odnosno kada se ukine zakon i realizuju povišice, penzije u Srbiji će biti povećane u proseku za 7,2 odsto.

Sa novim merama penzije će u 2019. biti 11,3 odsto više nego 2014. godine, pre sprovođenja mera fiskalne konsolidacije.

„Prethodna i ova vlada pokazale su odgovornost i uz reforme koje su sprovedene, a za koje su dobile priznanje od MMF-a i Svetske banke, ostvaren je suficit u budžetu i stabilnost javnih finansija“, navela je Vlada i dodala da su zahvaljujući izuzetnim rezultatima sprovedenih reformi penzije povećavane tri puta u poslednje tri godine, ukupno osam odsto.

Istaknuto je da su povišice penzija u prethodnom periodu, kao i planirana povećanja, zasnovana na rezultatima i na ekonomskim kriterijumima, čime se osigurava dugoročna održivost i stabilnost budžeta.

„Zahvalni smo najstarijim sugraanima na podršci reformama i pomoći da se prođe težak put do suficita u budžetu i stabilnih javnih finansija koje nam daju osnov za investiranje u infrastrukturu, bolnice, škole i unapređenje uslova života za sve naše građane“, piše u saopštenju Vlade.

Po podacima Vlade, suficit u republičkom budžetu je danas 9,4 milijarde dinara, što je 47,1 milijardu dinara bolji rezultat od planiranog.

Suficit u budžetu u 2017. godini bio je 33,9 milijardi dinara, a javni dug je smanjen sa 74,7 odsto BDP-a u 2015. na 59,9 odsto ove godine.

Vlada Srbije će, kako je saopšteno, nastaviti da vodi predvidivu fiskalnu politiku i da sprovodi ekonomske reforme u cilju održavanja dugoročne makroekonomske stabilnosti i poboljšanja standarda života građana.

Beta
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.