Ukida se funkcija predsednika skupštine stanara

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second
Prema odredbama novog Zakona o stanovanju, skupštine zgrada u Boru, kojih ima više od sedam stotina, moraće do kraja godine da završe preregistraciju i odrede upravnika zgrade. Time će funkcija predsednika skupštine stanara prestati da postoji.
Procedura je relativno jednostavna, a stambene zajednice koje su registrovane, posle ovog postupka, zadržaće postojeći žiro račun i PIB.
„Prvi korak koji sadašnji predsednici skupština stanara treba da urade je da dođu u Opštinsku upravu u kancelariju 52 ili 53. Rešenjem načelnika Opštinske uprave u Boru određeno je lice – registrator, koje će voditi Registar stambenih zajednica. Tu mogu da dobiju obrasce koji su neophodni za preregistraciju po novom zakonu. To je zapisnik čiju formu je predvidelo nadležno ministarstvo, u kome se bira upravnik zgrade.
Drugi je obrazac prijave, gde je potrebno da unesu sve podatke o stambenoj zajednici. Elektronska baza će biti na internet stranici Opštine Bor i svaka zgrada koja se upiše u registar biće vidljiva u njemu. Mi čekamo još odluku SO Bor o taksi koja će se plaćati, koja neće biti velike i nakon toga ceo proces može da počne.“ – kaže Brankica Trailović Bogdanović, šef Odseka za imovinsko stambene i pravne poslove
Upravnik zgrade može biti izabran među stanarima, na isti način kako je biran do sada ili se mogu odlučiti za profesionalnog upravnika.
Ukoliko to ne urade u određenom roku, opština će morti da imenuje prinudnu upravu.
Pored ove izmene novi zakon o stanovanju omogućava stanarima da sami jednoglasno donesu Pravila vlasnika, kojma bi bilo određeno šta može, a šta ne može da se rad, a upravnici zgrad bi bili u obavezi da ih poštuju.
Opština Bor bi uskoro trebalo da usvoji i odluku o kućnom redu u zgradama, koje bi morale da poštuju sve stambene zajednice.

 

Izvor: TV Bor

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.