Udruženje građana „Vajfert“

0 0
Read Time:2 Minute, 14 Second

Udruženje građana „Vajfert“ nalazi se u samom centru grada Bora u Šistekovoj 1. Pomoći najugroženijem delu populacije kojoj je svaka pa čak i najmanja pomoć dobrodošla je prioritet ovog udruženja koje već nekoliko godina postoji i deluje u našem gradu. Naš sagovornik je Jasmin Huber koja vodi računa da sve u okviru udruženja bude besprekorno kvalitetno i pravovremeno.

– Svaku kalendarsku godinu počinjemo tradicionalnom podelom paketića za Srpsku Novu godinu. Nastojimo da napravimo 140 paketića koji će se svideti mališanima i podelimo deci članova našeg udruženja a to važi za decu do 8 godina. Slatkiše udruženje kupuje samo jer nam oko toga niko ne pomaže sa teritorije opštine Bor, dok igračke za paketiće obezbeđujemo iz donacija- rekla nam je gospođa Huber na početku razgovora.

– Već u februaru imamo podelu posuđa, posteljine, zavese i peškiri se dele u martu a več krajem marta počinju pripreme za odlazak mališana u Nemačku jer svake godine 22 deteta iz socijalno ugroženih porodica, preko Udruženja građana „Vajfert“ ide 14 dana na letovanje u Nemačku. To radimo u saradnji sa donatorom koji snosi sve troškove. Udruženje početkom leta ima i podelu adekvatne obuće i odeće i u letnjem periodu pokrijemo oko 800 domačinstava u saradnji sa mesnim zajednicama kojih ima 12 i koje dobiju obuću i odeću za oko 50 domaćinstava. Negde u drugoj polovini godine u goste nam dolaze predstavnici „Bavarskog crvenog krsta“ sa kojima najuže sarađujemo , koji su u 2009 godini došli sa četiri kamiona i šleperom i puno raznovrsne opreme za škole i vrtiće ali i mesne zajednica. Već u oktobru i novembru udruženje deli zimsku  obuću i odeću kojom u saradnji sa mesnim zajednicama pokrijemo oko 1000 domaćinstava. Zatim pred novu godinu organizujemo podelu ćebadi, jorgana i jastuka i pripremamo se za novu godinu.

U okviru udruženja deluje Romska dramska i folklorna sekcija koja je odlično organizovana. U toku godine sekcija daje nekoliko humanitarnih predstava i nastupa u Boru a od prikupljenih sredstava kupujemo lekove koji odlaze onima kojima je pomoć najpotrebnija a to su penzioneri sa veoma malim penzijama narušenog zdravlja. Udruženje se  već četiri godine finansira i izdržava samo. Ovo bi bio jedan blic pregled njihovih termina i aktivnosti, rekla nam je pred kraj razgovora gospođa Huber.

– Opština nije u stanju da nam pomogne , mada imamo na to pravo i primorani smo da se organizujemo i izdržavamo kako znamo i umemo. Zbog toga svi iz dijaspore koji žele i mogu da pomognu svom gradu, mogu da se jave našem udruženju na telefone +381 30 458 280 Cel:  + 381 60 30 31 976 ili nam pisati na email: vajfertbor@gmail.com ili da kontaktiraju Bavarski crveni krst sa napomenom da žele da doniraju za Udruženje Vajfrt iz Bora.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Udruženje građana „Vajfert“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.