U PRIPREMI PLATFORMA ZA PRIJAVU NAPADA NA NOVINARE

0 0
Read Time:2 Minute, 45 Second

Zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao je novinarima i svim medijskim radnicima 3. maj – Međunarodni dan slobode medija, ističući da je epidemija koronavirusa pokazala značaj novinarske profesije i koliko je važno da građani dobiju pravovremenu, tačnu i potpunu informaciju. Slobodni mediji ujedno su i preduslov slobodnog društva u kojem je rasprava put ka nalaženju kompromisa, a oprečni stav nečija sloboda, ukazao je poverenik Milan Marinković.

IZVOR: TANJUG, RTS

Zoran Pašalić je naveo da je u pripremi jedinstvena medijska platforma koja bi registrovala sve napade na novinare i istovremeno doprinela poboljšanju njihovog položaja i zaštiti od pritisaka, uvreda, svake vrste diskreditacije, kao i loših uslova rada.

Pašalić: U pripremi platforma za prijavu napada na novinare

„Po okončanju epidemije i ukidanju vanrednog stanja ubrzaćemo rad na izradi platforme kako bi što brže bila uspostavljena. Cilj je da sve pritužbe budu evidentirane na jednom mestu da bi Zaštitnik građana mogao da pokrene zakonsku inicijativu pred nadležnim organima kako bi prava medijskih radnika u potpunosti bila zaštićena“, rekao je Pašalić za Tanjug.

Dodao je da je prvi korak u izradi platforme uključivanje što većeg broja medijskih kuća, novinarskih udruženja i sindikata, ali i medijskih radnika kao pojedinaca kako bi se, kaže, zaštitili interesi svih.

Kako navodi, najveći broj pritužbi novinara instituciji Ombudsmana odnosi se na njihov ekonomski položaj, rad bez ugovora o stalnom zaposlenju, nemogućnost podizanja kredita u banci, neisplaćenih honorara.

„Novinar koji nije stalno zaposlen i adekvatno plaćen ne može biti slobodan u bavljenju svojom profesijom. Tako ozbijno i za celo društvo važna zanimanje ne može da se zasniva na entuzijastima i ljudima koji nisu adekvatno nagrađeni za svoj rad“, napominje Pašalić.

Marinković: Uloga ali i obaveza medija jeste da informišu, obrazuju i zabave 

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, čestitao je Svetski dan slobode medija.

„Svetski dan slobode medija prilika je da se kao društvo podsetimo zašto su mediji, novinari i svi medijski zaposlenici važni svim građanima. Važno je da se ovog dana podsetimo o ulozi medija za pojedinca i društvo. Uloga, ali i obaveza medija jeste da informišu, obrazuju i zabave“, kaže Marinković.

Prema njegovim rečima, sloboda medija u jednoj zajednici, kako lokalnoj, tako i globalnoj, slika je stanja jednog društva, vladavine prava, uvažavanja različitosti i poštovanja dostojanstva, kao i svih drugih vrednosti.

Smatra da su slobodni mediji ujedno i preduslov slobodnog društva u kojem je rasprava put ka nalaženju kompromisa, a oprečni stav nečija sloboda.

Ne umanjujući mesto koje pitanja bezbednosti novinara, zaštita novinarskih izvora ili finansijske sigurnosti imaju za stanje slobode medija, Poverenik koristi priliku da istakne značaj transparentnog rada svih organa vlasti i pouzdanost informacija kojima oni raspolažu kao osnovnog alata novinarskog poziva.

Proslavljajući ovaj dan, Poverenik poziva sve organe vlasti da poštuju slobodu medija i izražavanja i njihovo pravo na pristup informacijama od javnog značaja.

Istovremeno, Poverenik još jednom zahvaljuje svim medijima na više nego korektnom poštovanju privatnosti i zaštite podataka o ličnosti lica zaraženih koronavirusom, čime su dali ogroman doprinos poštovanju njihovog dostojanstva, u ovim danima teškim za sve naše građane.“

Odluka o obeležavanju Svetskog dan slobode medija doneta je 1993. godine na Generalnoj skupštini UN kako bi se podigla svest o značaju slobode štampe i vlade država podsetile da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

80%
Awesome
  • Design
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.