U Pančevu bolje nego ranije

0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Stanje životne sredine u Pančevu nije dobro, ali je mnogo bolje nego ranijih godina, a to je posledica svega što je preduzeto u zaštiti životne sredine u ovom gradu, rekao je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić na konferenciji za novinare nakon prvog sastanka radne grupe formirane rešenjem Ministarstva zaštite životne sredine.

Sastav ove radne grupe, u kojoj se nalaze: državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja dr Miladin Avramov, kao predsednik, zatim Bojan Đurić iz istog ministarstva, pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Slobodan Puzović, pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja LJiljana Stanojević, direktor Fonda za zaštitu životne sredine Željka Jurakić, direktor Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Momčilo Milović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, gradonačelnik Pančeva Vesna Majstorović i član Gradskog veća grada Pančeva zadužen za životne sredine Vladimir Delja, deluje respektabilno i najavljuje bolje dane kada je reč o životnoj sredini u Pančevu.

Na jučerašnjem skupu, koji je bio zatvoren za novinare, načinjen je, prema navodima Olivera Dulića, presek radova u zaštiti životne sredine u tri najveća zagađivaća – Rafineriji nafte, Petrohemiji i Azotari. Zaključeno je da su već uložena znatna suma novca radi zaštite životne sredine. U Rafineriji nafte uloženo je 65 miliona evra, u toku je ulaganje još 55 miliona evra, ali je realizacija nešto odložena zbog kašnjenja montaže opreme. Treba još dodati šest miliona evra iz Fonda za zaštitu životne sredine. Petrohemija je ostvarila sa oko 80 odsto svoj plan zaštite životne sredine plasiranjem 27 miliona evra, a ulaganja će se nastaviti do kraja ove godine, ali i u narednoj godini. Za prečišćavanje vazduha od benzena već je uloženo oko 500.000 evra, a do kraja godine biće plasirano još oko dva miliona evra, čime će isparenja prilikom manipulacije benzena biti znatno smanjena.

– Rafineriji nafte biće podvučena obaveza ulaganja 500 miliona evra u zaštitu životne sredine, a Ministarstvo za zaštitu životne sredine će kontrolisati realizaciju ove obaveze. Monitoring će se objediniti, pa će se u svakom trenutku znati situacija u Pančevu. Ova radna grupa radiće, istovremeno, i na sekundarnoj gasifikaciji grada, što bi trebalo da smanji zagađenje. Istovremeno, radiće se generalni akcioni plan za Pančevo, koji treba da se završi do kraja godine, i tako će javnost do detalja znati sve poteze koji se budu preduzimali u zaštiti životne sredine. Radna grupa će se sastajati jednom mesečno i kanalisati sve akcije, a to je, praktično, nov pristup u rešavanju problema zaštite životne sredine u Pančevu – rekao je Oliver Dulić, dodavši da ima nameru da razbije sumnju, koja postoji kod Pančevaca, da neko nešto hoće da taji od javnosti kada je reč o zaštiti životne sredine.

N. Terek

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.