Timočani ostali bez voza

0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

„Železnice Srbije” ukinule jedinu putničku liniju do Beograda, koja je saobraćala od Zaječara, preko Bora i Majdanpeka
Zaječar – „Železnicama Srbije“ i Ministarstvu za infrastrukturu upućeni su zvanični oštri protesti zato što je ovih dana, bez konsultacija sa nadležnima i pitanja ikoga u Zaječarskom i Borskom okrugu, iz saobraćaja isključen jedini putnički voz koji je minulih 37 godina saobraćao između Zaječara i Beograda, preko Bora, Majdanpeka i Požarevca. Načelnici Zaječarskog i Borskog okruga ističu da su ovaj voz koristili pretežno manje imućni studenti i mnogi radnici borskog kombinata bakra, a njegovim ukidanjem, to se posebno naglašava, ukinuta je i svaka saobraćajna veza između Borskog i Braničevskog okruga.

U Timočkoj krajini ne žele da prihvate objašnjenje iz Beograda da je odluka o ukidanju linije privremena i da je doneta zbog toga što je voz sa samo dva vagona – koji od Zaječara do Beograda (i obrnuto) saobraća samo jednom dnevno i putuje zvanično šest i po sati u jednom pravcu, a neretko i osam – nerentabilan zbog dotrajale pruge, male brzine i malog broja putnika. Navodno je za utehu to što se ukida samo putnički, a ne i teretni voz.

I u borskom kombinatu bakra kažu da su iznenađeni samovoljom rukovodstva srpske železnice. Mnogi radnici kombinata, naročito oni koji žive na području između Bora i Majdanpeka, sada će biti primorani da koriste drugi, skuplji vid prevoza, a da u putu provode višestruko duže vreme.

Bivši dugogodišnji direktor borskog kombinata Božin Jovanović kaže za „Politiku“ da je odluka rukovodstva „Železnica Srbije“ i nepromišljena i nemoralna. On podseća da je prugu od Zaječara do Brodice, u dužini od 105 kilometara, u celini sopstvenim novcem sagradio borski kombinat bakra i bez nadoknade je predao na korišćenje srpskoj železnici. Godinama je železnica od ove pruge imala velike koristi jer je njome transportovana desetina ukupnog tereta na prugama Srbije – sve dok su borski kombinat i ostala timočka preduzeća radili punom parom i dok su građene đerdapske elektrane.

A za to što je pruga dotrajala i postala nerentabilna Božin Jovanović krivi funkcionere srpske železnice koji ništa nisu preduzimali da se ulaže u održavanje timočke pruge, uprkos mnogim obećanjima. Zaboravlja se, takođe, da ova pruga opet može biti rentabilna, i to uskoro, kada krene obnova rudnika u Boru i Majdanpeku.

Iznenađen i ministar Mrkonjić

Povodom odluke rukovodstva „Železnica Srbije“ oglasio se, posredstvom timočkih medija, i ministar za infrastrukturu u Vladi Srbije Milutin Mrkonjić. Rekao je da je iznenađen takvom odlukom, da će zahtevati da se ona povuče i voz nastavi da saobraća. Mrkonjić kaže da deli ogorčenje stanovnika timočkog kraja zato što su lišeni najjeftinijeg prevoza. A država mora da vodi računa o tome.

Stojan Todorović / Politika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.