SZO UPOZORILA VERSKE ZAJEDNICE

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je uputstva za verske zajednice kako da u vreme koronavirusa, posebno pred praznike, postupaju u skladu sa merama.

Izvor: Tanjug / B92

Pred hrišćanski Uskrs, jevrejski praznik Pashu i muslimanski mesec ramazan, SZO poručuje da verske vođe i zajednice treba da razmotre prilagođavanje praksi bogosluženja kako bi se sprečili fizički kontakti i smanjila mogućnost širenja koronavirusa.

Preporučuje se da se zagrljaji, rukavanja i poljupci zamene aktivnostima koje podrazumevaju održavanje ”fizičke distance”, kao što su prijateljske reči, osmeh ili kontakt očima.

SZO naglašava da, ukoliko verske zajednice organizuju verska okupljanja, to bi trebalo da sprovedu u koordinacji sa lokalnim vlastima i u skladu sa eventalno već postojećim vanrednim merama.

”Ako udaljena ili virtuelna okupljanja nisu izvodljiva, držite trajanje skupa na minimumu kako biste ograničili kontakt među učesnicima i održavajte najmanje jedan metar udaljenosti između ljudi u svakom trenutku”, navodi se u uputstvu SZO.

SZO preporučuje i sprečavanje dodirivanja ili ljubljenja pobožnih i drugih predmeta, na šta su vrenici navikli tokom bogosluženja i molitve.

”Virus COVID-19 može ostati na takvim površinama satima ili danima”, upozorava SZO.

Dodaje se da verski lideri mogu kreirati nove načine poštovanja svetih objekata i simbola, kao što su klanjanje pred statuama ili ikonama umesto dodirivanja.

”Primite blagoslov sa udaljenosti od najmanje jednog metra i izbegavajte deljenje svete pričesti koja uključuje stavljanje hostije na jezik ili ispijanje iz zajedničke čaše”, navodi se u uputstvu SZO.

SZO poziva verske zajednice da razmotre pojedinačna pakovanja ceremonijalnih namirnica, a ne deljenje iz istih porcija.

Ukazuje se i na potrebu pražnjenja posuda sa svetom vodom kako vernici ne bi umakali priste u isti sud, ukidanje rituala koji uključuju dodirivanje putem pranja stopala, kao i preporuku vernicima da neke od rituala obave kod kuća pre dolaska na služenje.

”Ohrabrite vernike da izbegavaju prisustvovanje bogosluženjima ako imaju bilo kakve simptome COVID-19 ili ako su nedavno putovali u područja sa raširenom infekcijom COVID-19 u zajednici”, piše u uputstvu SZO.

Verskim zajednicama preporučuju se česta dezinfekciona čišćenja bogoslužnih prostora, mesta hodočašća i drugih zgrada i to neposredno pre i nakon okupljanja.

Konačno, naglašava se da su verske zajednice ključna karika u obezbeđivanju bezbednosti kako verujućih građana i tako i šire javnosti.

Upozorava se i da bi, ukoliko verski lideri nisu u mogućnosti da poštuju propisane bezbednosne mere i pravila, trebalo da otkažu sva verska okupljanja.

80%
Awesome
  • Design
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.