Strani turisti na Tari zbog FOTO-TURA s mrkim medvedima

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Probni projekat posmatranja mrkih medveda na Tari mogao bi uskoro da preraste u turističku ponudu foto-safarija ovog nacionalnog parka.

Probni projekat posmatranja mrkih medveda na Tari mogao bi uskoro da preraste u turističku ponudu foto-safarija ovog nacionalnog parka.
© WWF / Szilard Kovacz
Upravo o tome u Bajinoj Bašti govorio je Džef Delf iz Svetske organizacije za prirodu WWF, Britanac koji je pomogao Čileu, Gruziji, Švajcarskoj, Jordanu i Norveškoj da kreiraju specifičnu turističku ponudu u zaštićenim područjima. Došao je kao predavač na tribini „Turizam zasnovan na posmatranju divljih životinja – razumevanje tržišta i prilika za razvoj“ u okviru projekta „Posmatranje medveda u Nacionalnom parku Tara“ koji finansira švedska organizacija SIDA.
Turisti žele da plate da vide retke i jedinstvene životinje, hoće da se povežu sa lokalnom zajednicom, ali isto tako žele da znaju da novac koji troše doprinosi razvoju mesta u koje dolaze. Tara predstavlja još uvek nedovoljno istraženu i poznatu destinaciju i jednu od ključnih tačaka evropskog biodiverziteta sa specifičnom kulturom i gostoljubivim ljudima – kazao je Delf.
© WWF / Szilard Kovacz
Na Tari obitava populacija od oko 50 mrkih medveda, čija se brojnost i navike prate pomoću kamera i ogrlica sa odašiljačima. Probni projekat je zaživeo, a među gostima je bilo dosta turista iz Nemačke. NP žele da po iskustvu Slovenije i Finske, gde postoji „medveđi“ foto-safari, uključe i ovdašnje stanovništvo.
– Hoćemo da čitava sredina ima dobrobit od programa koji može biti i te kako unosan, jer su turisti uglavnom stranci orijentisani na takve sadržaje, spremni da plate užitak. Namera je da od ponude, koju usavršavamo uz pomoć WWF, korist imaju stanovnici Tare, kroz izdavanje smeštaja, proizvodnju hrane, prodaju suvenira, lekovitog bilja, ili na druge načine. Samim tim dobićemo i veću cenu usluge – kaže za „Blic“ Marijana Josipović, rukovodilac Službe za projekte zaštite u NP „Tara“.
Mrki medved nije životinja koja se svaki dan može videti, pa ni na Tari, naročito ne zimi. Zato je usluga posmatranja dostupna za određeni broj ljudi, u određenom vremenu, da se životinje ne bi ugrožavale, kako bi se zadovoljavale potrebe i čoveka i prirode.
– Posmatranje podrazumeva direktan izlazak na teren, na bezbednu osmatračnicu, uz pratnju vodiča. S obzirom da ih pratimo, znamo kada je najveća verovatnoća da se medvedi pojave na hranilištima. Na osnovu toga učinili smo da oko 70 odsto gostiju uživo vidi mrkog medveda – dodaje Josipovićeva.

 

Izvor: Blic

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.