Srpska pravoslavna crkva danas slavi svetog Ćirila i Metodija

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetu braću Ćirila i Metodija koji su 863. godine došli u Veliku Moravsku čime je započet proces opismenjavanja slovenskih naroda.
Ćirilo i Metodije su bili braća iz Soluna, koji su širili pismenost i hrišćanstvo među nepismenim Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji.
Svojim radom su pomagali kulturni napredak Slovena zbog čega su ostali upamćeni kao „slovenski apostoli“. Oni su napravili glagoljicu, prvo pismo Slovena, a nakon njihove smrti njihovi učenici su nastavili njihov prosvetiteljski rad.
Stariji brat Metodije rođen je oko 815. godine. Najpre je bio visoki državni činovnik, upravnik slovenske kneževine – oblast u dolini Strume, a kasnije se povukao u manastir, zakaluđerio se i postao iguman.
Mlađi brat, Konstantin, rođen je 826. ili 827. godine. Pokazao je darovitost za nauku, pa ga je carica Teodora dovela u Carigrad gde je zajedno sa budućim carom Mihailom studirao kod najboljih profesora i naučnika onog vremena.
Po završetku studija bio je bibliotekar i arhivar Carigradske patrijaršije, ali je ubrzo pozvan da na Velikoj školi u Carigradu predaje filozofiju (otuda mu nadimak Filozof).
VEROVANJA
Narodna verovanja kažu da na današnji dan ne valja prati veš, usisavati po kući, niti raditi bilo kakve teške poslove. Kažu da bi valjalo da deca i studenti danas „zagreju stolicu“ i čitaju čitaju knjige, kako bi dobro učili tokom cele godine.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.