Srbija samo za kamate grčkoj firmi duguje više od 200.000 dolara zbog RTB Bor

Grčka kompanija Mitilineos kojoj je Srbija na osnovu arbitraže suda u Švajcarskoj bila dužna da isplati 40 miliona dolara nadoknade zbog RTB Bora, obratila se Vladi Srbije tražeći da ispuni obaveze i podsećajući da joj je Srbija dužna još oko 200.000 dolara kamate. Svaki dan kašnjenja, Srbiju po tom osnovu košta oko 3.000 dolara, javlja BIRN.
U dopisu u koji je BIRN imao uvid i koji je poslat 5. januara 2018. Mitilineos podseća Vladu Srbije na obaveze, koje je preuzela po odluci arbitražnog suda u Švajcarskoj donetoj 19. oktobra 2017.
BIRN-u je u kabinet predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić sugerisano da komentar potraži u Ministarstvu finansija direktno, jer je dopis na njih adresiran. U Ministarstvu finansija nisu mogli da kažu ništa više o tom slučaju, osim što je PR menadžerka Ministarstva novinara BIRNA-a uputila na Ministarstvo privrede.
BIRN navodi da se u dopisu u koji je imao uvid ne pominje Ministarstvo privrede, na njih dopis nije adresiran, već samo na ministra finansija Dušana Vujovića, kao i na Upravu za trezor i Upravu za javni dug.  S dopisom je, tvrdem, upoznat i Milan Lazić iz advokatske kancelarije Karanović i Nikolić iz Beograda, koja zastupa državu Srbiju u ovom postupku.
Iz kompanije Mitilineos se pozivaju na odluku iz oktobra 2017. godine koja je konačna, a žalba Federalnom sudu Švajcarske, koju je Srbija preko svojih zastupnika podnela, ne odlaže izvršenje.
Novi spor RTB-a „Bor“ sa Grcima pred sudom u Atini
Ana Brnabić, predsednica Vlade, je još krajem avgusta 2017. izjavila da to neće biti problem za budžet Srbije, jer je državna kasa u odličnom stanju.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u septembru da je napravljeno „mnogo gluposti“ u vreme kad je nastao dug RTB Bora prema grčkoj kompaniji Mitilineos, koja je tužila državu Srbiju.
On je naveo da je spor mogao da bude rešen poravnanjem, ali da to nije urađeno zbog procene da bi takav potez naišao na osudu javnosti.
„Mogli smo da se dogovorimo i isplatimo 35 miliona evra, umesto 40 miliona koliko sada država Srbija treba da plati Mitilineosu, ali bi se našli oni koji bi rekli zašto nije urađeno poravnanje na iznos od 30 miliona evra“, kazao je Vučić.
Spor s Mitilineosom Srbija je vodila još od 2005. godine, kada je ova grčka kompanija procenila da njen srpski partner RTV Bor ne izvršava obaveze prema sporazumima i ugovorima, koji su napravljeni još u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka.
Potpusano više štetnih ugovora po RTB Bor
Tada je SR Jugoslavija, u junu 1997. godine,  bila potpisala međudržavni Sporazum sa Grčkom o zaštiti i promociji investicija.
Ministar rudarstva i energetike Vlade Srbije Aleksandar Antić je u prvim komentarima nakon presude rekao da su taj problem napravile prethodne vlade u periodu 2004-2012. i da je to „jedan od skeleta koji je iskočio iz ormara“.
U Ministarstvu rudarstva i energetike da su na BIRN-ov zahtev da im dostavi dokumentaciju o ovom slučaju odgovorili da ta dokumenta imaju oznaku „strogo poverljive informacije i dokumenti“.
Ugovor iz 1998 vredan 130 miliona dolara
Menadžment RTB je sa Mitilineosom 1998, za vreme sankcija, potpisao ugovor o strateškom partnerstvu. Po tom dokumentu, Grci su za kupovinu rezervnih delova i obrtna sredstva uložili 16,9 miliona dolara. U planu je bila i izgradnja nove Topionice vredne 130 miliona dolara.
Uz to, Mitilineos je u metalurške pogone borske kompanije na preradu dopremao i koncentrat bakra. Međutim, oko 4.000 tona crvenog metala, dobijenih topljenjem te sirovine, umesto da se vrati Grcima, tokom 2000. iskorišćeno je za isplatu plata radnicima Basena.
Arbitraća u Ženevi je utvrdila da je Srbija indirektno opstruisala investiciju te grčke kompanije i da je Vlada Srbije usvojila niz zakonskih i administrativnih mera kojima je u suštini ratifikovano kršenje obaveza preduzeća u državnom vlasništvu, zabranjujući plaćanje ranije nastalih obaveza bez prethodnog odobrenja Vlade, kao i prinudne mere poverilaca da traže ispunjavanje njihovih obaveza.
Srbija plaća Grcima oko 40 miliona dolara zbog RTB Bora
Sud je, kako je navela grčka kompanija nakon arbitražne odluke, presudio da je „kroz niz zakonskih mera od 2004. do 2012. koje su RTB Boru davale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukture/privatizacije, koje se nikada nisu dogodile, Srbija indirektno eksproprisala bez nadoknade Mitilineosovu investiciju, i osujetila legitimna i razumna očekivanja Mitilineosa kao investitora da će dobiti pošten i pravedan tretman od države Srbije“.
Mitilineos je vodeća grčka kompanija koja radi u oblasti metalurgije, energije, gasa, infrastrukture. Akcije te kompanije listirane su na Atinskoj berzi.
Konsolidovani promet Mitilineosa premašuje 1,3 milijarde evra a zapošljava, direktno ili indirektno, više od 2.700 ljudi u Grčkoj i inostranstvu.
Problem RTB Bor i dalje opterećuje privredu Srbije, a Vlada i dalje traži strateškog partnera nakon što je u ovo preduzeće u poslednjih osam godina država uložila više od 300 miliona evra. Insajder se slučajem RTB Bor bavio u serijalu Rudnik dugova.
Izvor: BIRN, Insajder

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.