SEOS: INSPEKCIJA DA ISPITA ZAGAĐENJE I ŠTETU

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) saopštio je danas, dan nakon razgovora udruženja „Ne damo Jadar“ sa premijerkom Anom Brnabić, da je na sastanku dogovoreno da će inspekcije izaći na teren u najkraćem roku da ispitaju zagađenje i da utvrde nastalu štetu.

IZVOR

Premijerka je juče razgovarala sa predstavnicima udruženja, a na sastanku im je preneto da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine juče ukinulo Rešenje o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu i da su ostali akti automatski poništeni, ukidanjem te uredbe.

Predstavnici udruženja predložili su donošenje Zakon o zabrani istraživanja i eksploatacije ruda koje u svom sastavu imaju litijum i bor, a, kako navode, rečeno im je da postoji dobra volja, ali da nema dovoljno vremena da se sprovede procedura donošenja tog zakona do 15. februara kad se raspušta parlament.

U SEOS-u, ipak, smatraju da vremena ima, ako zaista postoji volja, uz ocenu da je predlog premijerke za formiranje radne grupe samo odlaganje problema do posle izbora.

Dodaju da su im zasmetale, kako kažu, premijerkine političke insinuacije, jer, navode, problem nije politički, već državni i nacionalni.

– Uputila nas je na bivšu vlast da nam kaže ko je doveo Rio Tinto u Srbiju, umesto da to sama pita ministarku Mihailović, za koju smo sigurni da zna odgovor. Sama nam je rekla da su zahtevi prihvaćeni zbog pritiska naroda, a ne zbog razumevanja razmera katastrofe koja bi nastala otvaranjem rudnika u dolini Jadra – tvrde u SEOS-u.

Dodaju da čekaju dolazak obećanih inspekcija, kako bi se utvrdila i sanirala šteta na plodnim njivama i normalizovao život u okolnim selima.

Navode da će u skladu sa postupanjem vlade donositi naredne odluke, i poručuju da neće odustati od konačnog cilja, a to je zabrana eksploatacije litijuma i bora u celoj Srbiji.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.