Šarčević: Rigorozne mere na maturi

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Ministar prosvete Mladen Šarčević uoči završnog ispita navodi da će na maloj matutri sigurnost testova osigurati direktori, nadzorne službe školskih uprava, inspektori s lokala i s republičkog nivoa.

Mladen Šarčević istakao je da su u školama, gde je ranije kontrola bila jako loša, sada mere veoma rigorozne.

„U praćenju same procedure štampanja i distribuiranja testova učestvuje dosta ljudi. Ja ću sa 18 pomoćnika vršiti nadzor. Na maloj maturi će doći i svi inspektori s lokala i s republičkog nivoa, savetnici i načelnici školskih uprava“, navodi Šarčević.

Mladim maturantima presudno da odluče da li žele da studiraju ili da rade posle srednje škole, te da u skladu s tim treba da odluče, i prvom slučaju da idu u gimnaziju, a u drugom da biraju dualne smerove kojima će sebi obezbediti posao i platu.

„Završni ispit je bitan za mlade ljude i njihove porodice jer je i kvalifikacioni i sertifikacioni, njime završavaju jedan nivo školovanja, ali i prikupljaju poene za dalje obrazovanje“, objašnjava ministar.

Dodaje da je se uvođenjem bogate ponude gimnazijskih smerova povećao broj osmaka koji se opredeljuje za Gimnaziju.

„Bogatstvom izbornih programa obezbedićemo univerzitetima i visokim strukovnim školama studente s boljim uskostručnim znanjem, jer sada mnogi dolaze s peticama iz srednje škole i padaju ispite na fakultetu“, objašnjava Šarčević. 

Ističe da će u narednom periodu težište posebno biti stavljeno na unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja i na celoživotno učenje kroz obrazovanje odraslih.

Izvor: Rts

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.