Samohrani roditelji bez muke do alimentacije!

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Ministarstvo pravde potpisaće narednih dana sporazum o razmeni podataka sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja koji treba da onemogući izbegavanje plaćanja obaveza alimentacije ili uručenja sudskih poziva i tužbi.

Kako saznaju „Večernje novosti“, ideja je da se omogući razmena podataka između različitih institucija, odnosno sudova, tužilaštava, zatvora, izvršitelja i beležnika, kao i MUP-a, Narodne banke Srbije, Ministarstva državne uprave i Agencije za privredne registre.

Ocenjuje se da će to sprečiti nesavesne roditelje da varaju sud tvrdnjom da nemaju stalne prihode i da ne mogu da plaćaju alimentaciju, jer će sudija „jednim klikom“ moći da utvrdi da li je roditelj prijavljen na obavezno socijalno osiguranje, od kada, kod kod poslodavca i slično.

To treba da omogući da se ta prava ostvaruju znatno efikasnije nego do sada.

„To će omogućiti znatno skraćenje postupanje sudova, tužilaštva, izvršitelja i beležnika, jer će iz upotrebe biti izbačeni dopisi kao način komunikacije. Informacije će se dobijati trenutnim uvidom u podatke od značaja za vođenje postupka“, navodi se.

List dodaje da će sudije moći da vide i na kojoj je adresi prijavljen tuženi ili na kojoj adresi se nalazi preduzeće u kojem je zaposlen pa će sprečiti situacije u kojima građani izbegavaju uručenje sudskih poziva ili tužbi.

„Sudije i izvršitelji će i u postupcima izvršenja moći jednim klikom da vide da li dužnik ima račune u bankama, da li su oni aktivni ili su u blokadi, da li ima motorno vozilo registrovano na sebe. Sudije i notari će u postupcima raspravljnja zaostavštine moći da izvrše uvid u matične knjige rođenih, venčanih i umrlih, čime će se onemogućiti izbegavanje navođenja zakonskih naslednika“, dodaje se.

Izvor: Mondo

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.