Sa kineskim firmama o pruzi, Boru, infrastrukturi

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je  u Pekingu da očekuje da će u naredne dve i po ili tri godine krenuti voz na pruzi Beograd – Budimpešta kojom će se ta relacija prelaziti za manje od tri sata kao i da da je sa kineskim partnerima razgovarao i o RTB Bor ali i o drugim infrastrukturnim projektima i ekonomskoj saradnji.

On je novinarima izneo pojedine detalje razgovora sa velikim kineskim kompanijama ali i poručio da nema rezultata preko noći te da i mi, kao i Kinezi, imamo poslovice a jedna od njih kaže „zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača“.

Kako je naveo razgovaralo se kako spasiti fabriku „Ikarbus“ i 240 plus 10 zaposlenih na određeno vreme.

Podvukao je i da je razgovarano i o RTB Bor, da su tri kompanije zainteresovane, a da će sa dve imati razgovore u Kini.

„Rekli smo koji su mogući modeli kako da se privatizuje, da li da se dokapitalizuje. Rekli smo da bi se država gde je poverilac odrekla toga da bi olakšala ulazak u RTB. Da želimo da sačuvamo tih 4.900 ljudi koji rade, da želimo da im obezbedimo bolju budućnost, da se otkopava ruda u Cerovu, borskoj jami“ rekao je Vučić.

On je dodao i da je u razgovorima preneo da imamo još pet nalazišta a i prostora za istraživanje u druga dva nalazišta i precizirao da je čistoća rude na procentu od 0,285, a verovatno može da bude i 0,33 odsto.

U tom smislu Vučić je izrazio uverenje da bi investitori mogli da naprave dobar posao.

Sa „Politehnolodži grupom“ razgovarano je, kako je kazao, o saradnji u namenskoj industriji.

„Zato će u Skupštini uskoro biti zakon koji će dozvoliti ulaganje u namensku u visini od 49 odsto. Moramo da je modernizujemo, da imamo bolje sisteme navigacija“ rekao je premijer koji je podsetio na nedavnu vojnu vežbu gde je predstavljeno moderno naoružanje uz ocenu da „to nije dovoljno“.

„Kaskamo za svetom i moramo da požurimo. Moramo da imamo njihove tehnologije da bismo mogli da učestvujemo na najbolji mogući način. Da branimo svoju zemlju, ali pre svega da prodamo naše oružje svuda po svetu“, naglasio je Vučić.

Izvor: RTV

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.