PRELEVIĆ: JADAR ZNAČI PROTERIVANJE GRAĐANA, PETKOVIĆ – SVI ZAKAZALI

0 0
Read Time:5 Minute, 20 Second

Advokat Božo Prelević kaže da se protesti u poslednje dve subote vode zbog „involviranja dva zakona – o referendumu i eksproprijaciji – koji obesmišljavaju pravni sistem ove zemlje“. Ističe da nije samo problem što je Zakon o eskproprijaciji protivustavan, jer Ustav garantuje pravo na imovinu, a ovim zakonom se investitorima omogućava da je oduzmu pod opravdanjem javnog dobra, već je problem što eksproprijaciju neće sprovoditi sudovi, već će odluku o njoj donositi vlada.

„Zakon o referendumu je donet da bi se osigurala nezavisnost sudstva, a u istom paketu vi donosite i Zakon o eksproprijaciji kojim vi deligitimišete sud“, ukazuje Prelević i dodaje da „čvrsto veruje da je to vezano ne samo za Rio Tinto, već i za neke druge fabrike, ali i za privatne firme koje su drage predsedniku“ Srbije Aleksandru Vučiću.

Marijana Petković iz udruženja Ne damo Jadar, koje se protivi planovima Rio Tinta za eksploataciju jadarita u Mačvi, i koje nije prisustvovalo sastanku sa Vučićem u Gornjim Nedeljicama u subotu, kaže da su bili na sastanku predsednika bi pitali zašto baš sad zakoni o referendumu i eksproprijaciji. „Zato što dozvole Rio Tinta ističu sledeće godine, i onda bi morali da se pokupe i odu… Svi su zakazali u ovoj priči – i opozicija i pozicija“, ističe ona.

IZVOR

„Posledica takvih zakona je odsustvo bilo kakve stručne rasprave, imate ovde interes a to je da se eksproprijacija sprovede u što kraćem postupku i da se ona ne bazira na javnom već privatnom interesu, nju ne sprovode sudovi, već odluku o njoj donosi vlada. Strašno je teško izaći iz tog pravnog galimatijasa koji oni (vlast) stalno proizvode svojom bahatošću“, navodi Prelević u Novom danu na TV N1.

On podseća da stručnjaci ukazuju da namerama Rio Tinta nije ugrožen samo Jadar, „ugrožen je Beograd, nije čudo što je na protestima bilo toliko mnogo mladih ljudi“.

„Jadar znači proterivanje građana sa ovih prostora. Da li mi svi što imamo decu više volimo Vučića nego svoju decu?! Ovakav zakon nigde u Evropi nije usvojen. To znači da ili smo najgluplji ili smo pod hipnozom. Verujem da smo pod hipnozom“, ističe Prelević.

Dodaje i da je Vučić pod pritiskom protesta rekao da će promeniti Zakon o eksproprijaciji, a da je premijerka Ana Brnabić navela da će se izmene uneti zato što je tako rekao predsednik, „a ne zato što je sadašnji zakon katastrofalan“.

„Vučić ima nespornu diplomu pravnog fakulteta, i ne mogu da verujem da ne zna da je ovo skandalozan zakon. Sasvim sigurno mora da zna da je ovo otimačina a ne Zakon o eksproprijaciji. On je ljude lišio sudske zaštite. Zašto?“, pita Prelević.

Ukazuje i da je Vučić na sastanku u Gornjim Nedeljicama obećao meštanima izmene spornog zakona.

„Taj zakon se ne donosi zbog Gornjih Nedeljica, već zbog cele Srbije, i nije valjda da su Nedeljice glavni argument za izmenu zakona. Predsednik ne donosi zakon, donosi ga skupština na predlog vlade, skupština ne sme da usvoji ovakav skandalozan zakon“, poručuje on.

Dodaje da je to „deseti predlog zakona koji oni ne umeju da napišu“.

Na pitanje da li ne umeju ili ne žele, Prelević ističe da „ne umeju, jer da umeju oni bi to što hoće sproveli na jedan blaži način“.

„Uskratili ste nam pravo na vodu, vazduh, sad ćete na imovinu“, kaže on.

Prelević: Zakon o referendumu ništa manje neuralgična tačka od Zakona o eksproprijaciji

Ističe da je Zakon o referendumu poslednjih dana ostao u senci zbog buke oko Zakona o eksproprijaciji.

„To nije ništa manje neuralgična tačka nego što je to Zakon o eksproprijaciji. Vladajuća stranka je išla sa ova dva zakona znajući da će Zakon o eksprorpijaciji da podigne veliku buku, pa će oni da naprave ustupke. Zakon o referendumu nije ništa manje problematičan“, ocenjuje Prelević.

Ističući da je referendumsko pitanje nerazumljivo (Da li ste za potvrđivanje akta o promeni ustava Republike Srbije), osim za možda tri odsto pravnika, kaže i da nisu obezbeđeni osnovni preduslovi referenduma – da građani imaju blagovremenu i istinitu informaciju i da imamo uređene biračke spiskove i kontrolu glasanja.

„Ako idete ili bojkotujete referendum potpuno je svejedno ako nemate kontrolu kutije. Kontrola kutije i spiska je esecijalno značajno, i pošto vi tu nemate više stranaka, vi nemate čuvare kutija“, ukazuje Prelević.

Smatra da je cenzus ukinut, jer vladajuća koalicija zna da nema većinu, „jer da imaju ne bi im trebalo ukidanje cenzusa“. Takođe, dodaje da „referendum nema nikakvog smisla ako se ne izjašnjava neka kvalifikovana većina od bar 30 odsto“.

„On (referendum) hoće da kaže – ko glasa ‘za’ taj je dobar Srbin, on je za Vučića i taj je za Srbiju, i on hoće da napravi referendumsko pitanje ‘ko je za i protiv Srbije’ i da na taj način uvede zakon po kome će od Kosova do Rio Tinta da uradi šta god hoće“, ocenjuje Prelević i dodaje da „brzina sa kojom vlast postupa ukazuje na neko zlo“.

Petković: Nećemo stati dok Vučić ne povuče sporne zakone

Marijana Petković iz Ne damo Jadar kaže da se to udruženje nije srelo sa Vučićem u subotu u Gornjim Nedeljicama „zato što smo očigledno prozreli zamku u koju je trebalo da upadnemo“.

„To što sam videla na sastanku boli mnogo više od Rio Tinta, videli ste svu bedu i muku jednog izmanipulisanog naroda, videli ste ljude koji su dovedeni, koji traže puteve, zaposlenje, plate… Videli ste neke ovdašnje ljude bliske udruženju, koji su samoinicijativno otišli misleći da će nešto promeniti“, navodi ona.

Ističe da ljudima u Jadru ništa ne znači to što je predsednik rekao da će po hitnoj proceduri izmeniti Zakon o eksproprijaciji.

„On mora da povuče oba zakona, mi se nećemo povući“, i podseća da je Vučić rekao da će se o projektu Rio Tinta narod izjasniti na referendumu.

„Ne može narod da se izjasni na referendumu o nečemu što je zakuvala država, i ona pre i ova sad. Naše njive umiru, Vučić nije hteo to da vidi, ko je dao dozvolu da se prodaje imovina. Vesna Prodanović (generalna direktorka Rio Sava) je poručila, parafraziraću, ko god pobedi na izborima, rudnika će biti. Mi nećemo stati dok Vučić ne bude povukao ove zakone. On nije kriv što su došli (Rio Tinto), ali je kriv što su se odomaćili“, ističe ona.

Pita i šta je to ugovorena obaveza prema Rio Tintu o kojoj predsednik stalno govori, „mi taj papir nemamo“.

„Da li će ova zemlja da se otruje ili neće da se otruje – to je tajna“, dodaje Prelević.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.