Pored Bora arheološko nalazište iz praistorije

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

majdak

BOR – U Banjskom polju u Brestovačkoj Banji nadomak Bora, pronađeni su tragovi antike, starijeg gvozdenog i bakarnog doba na nalazištu Ružana.
„Ove godine smo imali sreće da u Banjskom polju, na lokalitetu Ružana, prvi put otkrijemo arheometalurški kompleks. Prvi put smo u istočnoj Srbiji naišli na tragove baš metalurškog procesa proizvodnje bronze“, rekao je Tanjugu, dr Aleksandar Kapuran, naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu.

Izvor: RTV Vojvodine

Pronađeni su predmeti iz prvog i drugog milenijuma pre nove ere i ostaci metalične šljake koji svedoče o drevnom stanovništvu koje se pretežno bavilo metalurgijom.

Predmeti iz prvog i drugog milenijuma pre nove ere, kao i četvrtog veka nove ere, pronađeni na lokalitetu nadomak Bora.

Otkriveno je višeslojno arheološko nalazište Ružana, koje svedoči o tri epohe, bakarnom, starom gvozdenom i antičkom dobu.

Istraživanja je pokrenuo Muzej rudarstva i metalurgije u Boru, a pronađeni su mnogi predmeti na osnovu kojih se otkriva rudarski aspekt života tadašnjeg stanovništva.

“Istočna Srbija je veoma značajna za period praistorije, jer je ovde počelo prvo rudarstvo i metalurgija bakra u Evropi. To se nastavilo i kroz period bronzanog doba. Zbog toga smo na ovom području pronašli puno naselja iz bronzanog doba, koja su isključivo imala funkciju rudarstva i metalurgije, prerade bakra i bronze“, kaže Kapuran.

On je rekao da su arheolozi pronašli nekoliko bronzanih novčića i karakterističnu keramiku iz antičke epohe.

„Imamo i nalaze iz starijeg gvozdenog doba, prvi milenijum pre nove ere, i materijal iz bronzanog doba. Posebno nam je interesantno bronzano doba, jer smo pronašli materijal iz drugog milenijuma pre nove ere. Detektovali smo neki objekat, ne znamo da li se radi o jami ili nekom ukopu, koji je veoma bogat arheološkim materijalom. Pronašli smo delove keramičkih posuda, kamene alatke, ali ono što je najznačajnije je mnogo metalične šljake”, rekao je Igor Jovanović, kustos i arheolog Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru.

Istraživanje se odvija u dve faze, tokom jula i u drugoj polovini avgusta, a pronađene predmete osim arheologa borskog muzeja, izučavaju i stručnjaci Arheoloških instituta u Beogradu i Londonu, i Tehničkog fakulteta u Boru.

U neposrednoj blizini postoji još nekoliko lokaliteta iz bronzanog doba. Otkriveni su nekropola Trnjane kod Brestovačke Banje gde su sahranjivani rudari tog vremena, kao i nalazišta Hajdučka česma i Borsko jezero.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%