Pomor pčela u Boru

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

Bor — Borski ekolozi zahtevaju da se utvrdi uzrok pomora pčela u selima kod tog grada.

Oni su uputili, povodom pomora pčela koji se desio pre tri dana u selima Veliki i Mali Krivelj kod Bora, zahtev resornim ministarstvima, načelniku Borskog okruga, predsedniku opštine Bor, republičkoj ekološkoj inspekciji i menadžmentu RTB-a Bor da se javnost obavesti o sastavu uvoznog koncentrata bakra koji se prerađuje u borskom kombinatu bakra, koji je možda toksičan.
Ekolozi naročito insistiraju da se utvrdi da li je uvozni koncetrat bakra toksičan, jer se sumnja da bi to mogao biti uzrok naglog uginuća pčelinjih društava u selima u okolini Bora, ukoliko su pčele došle u kontakt sa izduvnim gasovima iz metalurških postrojenja u Boru.

Zahteva se i utvrđivanje odgovornosti za pomor gotovo stotinu pčelinjih društava u Velikom i Malom Krivelju i formiranje komisije za procenu i nadoknadu štete koja je naneta pčelarima.
Predstavnici ekoloških društava u Boru sastali su se sa pčelarima ta dva sela i tom prilikom ih obavestili da nije poštovan prethodni zahtev ekologa da se javnost Bora obavesti o rezultatima analize uvoznih koncentrata bakra koji se prerađuju u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.
Radi se, pre svega, kako je istaknuto, o njihovoj toksičnosti, zbog čega se i sumnja u njihovu ispravnost i mogućnost da je upravo to bio razlog pčelinjeg pomora.

Pomori pčela u svetu

Iako verovatno nije u vezi s dešavanjima u Boru, svetski mediji poslednjih dana izveštavaju o pomoru pčelinjih društava po celom svetu u poslednjih par meseci.
Naučnici su tome dali ime „poremećaj propadanja kolonija (društava)“, ali ne znaju za sada šta je uzrok tome. Naime, od zimus mnogi pčelari u SAD su ostali bez prosečno 75 odsto pčela, a nekima su umrle sve pčele.
Simptomi bolesti su da pčele napuštaju kolonije, ostavljajući kraljicu i larve. Pčele bez kolonije ne mogu da žive, već umiru, a isto se dešava i kraljici i larvama. Zapaženo je da preostale pčele imaju visok nivo bakterija, virusa i gljivica u telu i da im je zapravo oštećen imuni sistem.
Pretpostavlja se da uzrok može biti zagađenje, napadi parazita ili gljivica, mada su neki izneli i teze o uticaju zračenja iz mobilnih telefona ili genetski modifikovanih biljaka.
S obzirom na to da je pčelarska industrija u svetu vredna više desetina milijardi dolara, u SAD čak je Kongres pokrenuo istragu bolesti.

Izvor: B92, Tanjug

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.