Pola miliona građana i dalje nije zatražilo izradu zdravstvene kartice

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Više od pola miliona zdravstveno osiguranih stanovnika Srbije još nije podnelo zahteve za zamenu zdravstvene knjižice novom karticom zdravstvenog osiguranja, a u postupku izrade u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca trenutno je više od 1,9 miliona kartica.

Od ukupno 6.835.789 osiguranika, nove zdravstvene isprave dosad je dobilo 4.242.489, a među njih Republički fond zdravstvenog osiguranja ubraja i one čije su kartice pred uručenjem, ili su već stigle u filijale, a još nisu podignute.
„Zahteve za zamenu zdravstvene knjižice karticom zdravstvenog osiguranja nisu podnela još 544.054 osiguranika. Nove kartice proizvedu se, personalizuju i uruče u proseku za nešto kraće od tri meseca. Očekujemo da će u narednih mesec dana biti gotovo oko 700.000 kartica od 1.919.128, koliko je sad u Zavodu za novčanice u postupku izrade“, kaže dr Verica Lazić, v. d. direktora RFZO za Večernje novosti.
Iako je za zamenu bilo dosta vremena, najveći broj zahteva, 3.332.666, podnet je pred istek zvaničnog roka, u poslednja tri meseca prošle godine, dok je od početka ove godine u produženom roku, koji vremenski nije ograničen, predat još 873.501 zahtev.
Prema aneksu sedam ugovora o izradi isprava zdravstvenog osiguranja zaključenog između RFZO i Narodne banke Srbije, Zavod za izradu novčanica i kovanog novca, na tromesečnom nivou izradi 2.000.000 zdravstvenih kartica, odnosno nešto manje od 700.000 zdravstvenih kartica mesečno.
„Imajući u vidu ovu činjenicu, kao i to da je najveći broj osiguranika odlučio da zahtev podnese pred kraj zakonom definisanog roka, proces proizvodnje, personalizacije i konačno uručivanja zdravstvenih kartica je dodatno otežan, kaže direktorka Lazić.
U Domu zdravlja Stari grad kažu da gotovo svaki drugi pacijent dolazi kod lekara sa starom zdravstvenom knjižicom, a među njima su najbrojniji oni koji su zdravstveno osigurani po osnovu zaposlenja. Oni pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju sa potvrdom da su podneli zahtev za karticu zdravstvenog osiguranja. Ima i onih bez potvrde, jer su zahteve podneli putem e uprave, i valjda zbog gužve koja je jedno vreme vladala u filijalama, nisu otišli u RFZO po potvrdu.
Mnogi ne žure ni da podignu nove isprave, verovatno bojeći se da će opet morati da stoje u redu, pa samo u Beogradu više od 166.000 kartica čeka u fiokama da vlasnici dođu po njih.

Izvor: Novosti

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.