Pokrov Presvete Bogorodice

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Pokrova Presvete Bogorodice.
Pokrov Presvete Bogoridice je praznik kada crkva proslavlja Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćanskoga roda.
Prema hrišćanskom verovanju, obeležaca se od 1. oktobra 911. godine u vreme cara Lava Mudroga (ili Filosofa), kada je služeno svenoćno bdenje u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu.
Prema verovanju, crkva je bila puna naroda. U pozadini crkve stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem. U četvrti sat noći pojavila se Presveta Bogorodica iznad naroda sa rasprostrtim omoforom na rukama, kao da tom odećom pokriva narod. 
Bila je obučena u zlatokrasnu porfiru i sva je blistala u neiskazanom sjaju, okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama.
Sveti Andrej videći to javljanje pokazao je rukom Epifaniju blaženom, i upitao ga: Vidiš li, brate, Caricu i gospođu nad svim, kako se moli za sav svet? Odgovori Epifanije: Vidim, oče, i užasavam se!
Pokrov Presvete Bogorodice jeste njen omofor (pokrivač) koji je ona razastrla nad Hrišćanima – u viđenju koje je imao prepodobni Andrej Jurodivi i njegov učenik.

Zbog tog događaja uvedeno je praznovanje, da podseća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kad god to od nje vernici molitveno traže.

 

Verovanja

Slave ga žene da bi lakše rađale i podizale decu. Oni koji nemaju dece se mole na taj dan Presvetoj Bogorodici da dobiju decu.
Praznik se često naziva i Pokrovice i smatra ženskim praznikom, posebno posvećen porodiljama i majkama.
Zbog toga bi sve pripadnice lepšeg pola trebalo da budu posebno pažljive i da ne rade nikakve teške fizičke poslove.

 

 

 

 

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.