Hoće li kineski Zijin postati vlasnik Instituta za rudarstvo?

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Kineska kompanija Zijin, strateški partner Rudarsko-topioničarskog basena Bor, zainteresovana je i za kupovinu državnog Instituta za rudarstvo i metalurgiju (IRM), čije je sedište u Boru – saznaju Novosti.

„Nakon što su uspešno okončali transakciju oko strateškog partnerstva sa RTB, predstavnici kineske kompanije pokazali su interes i za kupovinu IRM“ – rečeno je Novostima u Ministarstvu rudarstva.
IRM, inače, radi sve hemijsko-tehnološke i druge analize za RTB, i u njemu radi oko 180 doktora nauka, magistara i diplomiranih inženjera iz oblasti rudarstva, metalurgije i geologije.

 

U IRM, koji je angažovan i na brojnim drugim projektima u zemlji i inostranstvu, kratko su nam kazali da su predstavnici Ziđina dolazili da se dogovore o budućoj saradnji, ali da još uvek nisu izneli predlog o mogućoj promeni vlasničke strukture.
„Predstavnici Ziđina žele da nastavimo da radimo na istim poslovima koje smo radili za RTB“ – kažu u IRM. – I nama je rečeno da su zainteresovani za kupovinu IRM, ali je još uvek rano pričati o tome.
Pored RTB i IRM, kineska kompanija uputila je i ponudu akcionarima kanadske kompanije Nevsun, koja je vlasnik istražnih prava na lokalitetu Čukaru peki, jednom od najbogatijih nalazišta bakra i zlata na svetu, za kupovinu te kompanije po ceni od 1,4 mlrd USD.
Ziđin je, ugovorom o strateškom partnerstvu sa RTB, postao vlasnik 63% tog preduzeća.
U Boru, inače, već posluje i velika kineska kompanija Wolong holding, vlasnik Fabrike opreme i delova (FOD), koja je nekada poslovala u sistemu RTB, i Severa iz Subotice, koje su kupili od austrijske firme A-tec, koja je bila proglašena pobednikom na drugom tenderu za prodaju RTB.
FOD je najviše angažovan upravo na elektromašinskim poslovima u Kombinatu bakra.

 

Izvor: SEEbiz.eu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.