Pljačka veka – Kako je nestalo zlato iz RTB „Bor“?

Poslednji rezultati istrage u RTB „Bor“ o nestanku 243 kilograma zlata verovatno će produžiti listu osumnjičenih. Pljačka otkrivena proverom „ulaza“ i „izlaza“ anodnog mulja čijom se preradom dobija zlato.

Iz pogona Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ od 2014. do sredine 2017. godine ukradeno je tačno 243 kilograma zlata, vrednog gotovo devet miliona evra – pokazali su rezultati istrage, u koju su „Novosti“ imale uvid. Rađeni su „metal bilansi“ za svaku godinu, kako saznajemo, da bi, na kraju, analize pokazale – da je u tom periodu RTB ostao uskraćen za znatnu količinu plemenitog metala.

SBPOK istragu o krađu zlata u pogonu „Zlatare“ u sastavu Rudarsko-topioničarskog basena Bor nije prekidala

Prema našim saznanjima, eminentni stručnjaci sa jedne visokonaučne ustanove u Srbiji za svaku godinu proveravali su „ulaz“ i „izlaz“ anodnog mulja – sirovine čijom se preradom dobija zlato. On se, pritom, dobija kao nusproizvod prerade koncentrata bakra. Ispostavilo se da je 243 kilograma plemenitog metala – nestalo.

Zlato iz RTB-a pretopljeno u vile širom sveta

Istražni organi su ispitali više od 50 svedoka, među kojima i najodgovornije ljude iz RTB. Na pitanje kako je moguće da na kraju godine, kada se svode bilansi stanja, nisu primetili da im fali zlato, svi su listom odgovorili da – ne znaju!

Sedmorica radnika RTB Bor uhapšena zbog krađe zlata

Prema poslednjim informacijama, krug osumnjičenih za ovu malverzaciju proširen je na još pet osoba. Međutim, sumnja se da će do kraja postupka lista osumnjičenih za „pljačku veka“ biti mnogo duža.

Podsetimo, zbog sumnje da su izvršili krivično delo teška krađa 10. maja prošle godine uhapšena su četiri radnika RTB – I. S. (43), Z. P. (52), G. P. (44) i D. M. (45). Uz njih, slobode je tada lišen i S. S. (42), bivši radnik „Zlatare“, kao i D. M. (44) i Z. I. (49), nekadašnji radnici preduzeća „Zaštita“, koje je ranije obezbeđivalo RTB. 

Od prvobitno sedmorice osumnjičenih oduzeto je 48 nekretnina, koje su bile u njihovom ili vlasništvu njihovih bližih rođaka. Reč je o stanovima, lokalima i vikendicama širom Srbije. U pretresu stanova i drugih prostorija osumnjičenih, pronađeno je 136.765 evra, 3.897 dolara i 98.000 dinara, kao i više od kilogram zlatnog nakita.

Izvor: Novosti

Share Button

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.