„Pljačka veka“ dobija svoj epilog: Osumnjičeni kupio hotel na Kopaoniku!

Jedan od osumnjičenih, protiv koga se u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal vodi postupak da je od 2014. do 2017. godine učestvovao u krađi zlata iz pogona „Zlatare“, iz sastava tadašnjeg RTB „Bor“, nedavno je, za sumu od tri miliona evra, kupio udeo u jednom hotelu čija je gradnja započela na Kopaoniku – saznaju ekskluzivno „Novosti.

Naime, jedan od osumnjičenih je, preko posrednika, stupio u kontakt sa vlasnikom hotela koji je ovaj počeo da gradi na Kopaoniku. Ovaj mu je, saznaju pouzdano „Novosti“, kazao da mu treba partner da završi izgradnju i da će, ako ga ne nađe, biti prinuđen da proda započeti objekat, jer se, u međuvremenu, našao u dugovima.

Tada ga je taj osumnjičeni za krađu zlata iz RTB pitao „koliko ceni hotel“, na šta je vlasnik odgovorio da bi, „u viđenom stanju“, bilo potrebno još tri miliona evra kako bi ga završio – kaže izvor upoznat sa slučajem.

– Osumnjičeni je kazao da je on zainteresovan, da je video hotel i da transakciju mogu da završe već sutradan.

Vlasnik započetog hotela je bio zbunjen i pitao ga da li se šali, jer mu osumnjičeni nije izgledao kao neko ko ima toliko novca.

Šta imaš ti sa tim kako ja izgledam, bitno je da sam zainteresovan i da imam pare – odgovorio mu je osumnjičeni. – Dovedi sutra svog, a ja ću svog advokata. Hotel će kupiti treće lice, ali su pare moje. I, ako si voljan, daj da to završimo i da ti u toku dana sve „legnu“.

Rečeno – učinjeno. Vlasnik započetog hotela na Kopaoniku je prodao deo objekta, a na njegov račun je odmah uplaćena dogovorena suma.

Podsetimo, zbog sumnje da su izvršili krivično delo teška krađa 10. maja prošle godine uhapšena su četiri radnika RTB – I. S. (43), Z. P. (52), G. P. (44) i D. M. (45). Uz njih, slobode je tada lišen i S. S. (42), bivši radnik „Zlatare“, kao i D. M. (44) i Z. I. (49), nekadašnji radnici preduzeća „Zaštita“, koje je ranije obezbeđivalo RTB.

Od prvobitno sedmorice osumnjičenih oduzeto je 48 nekretnina, koje su bile u njihovom ili vlasništvu njihovih bližih rođaka. Reč je o stanovima, lokalima i vikendicama širom Srbije, a pre svega u Beogradu, Novom Sadu, Vrnjačkoj Banji i Zlatiboru. Međutim, sumnja se da osumnjičeni imaju i nekoliko hotela na nekim od najluksuznijih destinacija na svetu. U pretresu stanova i drugih prostorija osumnjičenih, pronađeno je 136.765 evra, 3.897 dolara i 98.000 dinara, kao i više od kilogram zlatnog nakita.

Iz pogona Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ od 2014. do sredine 2017. godine ukradeno je tačno 243 kilograma zlata, vrednog gotovo devet miliona evra – pokazali su rezultati istrage, u koju su „Novosti“ imale uvid. Rađeni su „metal bilansi“ za svaku godinu, kako saznajemo, da bi, na kraju, analize pokazale – da je u tom periodu RTB ostao uskraćen za znatnu količinu plemenitog metala.

Foto: tt-group.net

ISPITANO 50 SVEDOKA

Istražni organi su, inače, do sada ispitali više od 50 svedoka, među kojima i najodgovornije ljude iz nekadašnjeg RTB.
Na pitanje kako je moguće da na kraju godine, kada se svode bilansi stanja, nisu primetili da im fali zlato, svi su listom odgovorili da – ne znaju!

Prema poslednjim informacijama, krug osumnjičenih za ovu malverzaciju proširen je na još pet osoba. Međutim, sumnja se da će do kraja postupka lista osumnjičenih za „pljačku veka“ biti mnogo duža.

Izvor: Novosti

Share Button

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.