Penzionerima pomoć dva puta godišnje

Zakon uvodi dodatne isplate najstarijima sa primanjima manjim od 32.285 dinara. Ovo pravo imaće 1,3 miliona korisnika. Novac stiže verovatno na proleće.

Svi penzioneri u Srbiji sa primanjima nižim od 32.285 dinara od sledeće godine imaće pravo na novčanu pomoć. Ovaj limit utvrđen je prema potrošačkoj korpi i predstavlja u proseku dve trećine njenog trenutnog iznosa. Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, očekuje se da pomoć bude isplaćivana dva puta godišnje, za oko 1,3 miliona korisnika, a koliki će biti iznos zavisi od stanja u državnoj kasi.
Spekuliše se da će iznos biti veći od dosadašnjih, koji su bili 5.000 dinara, s obzirom na to da gotovo pola miliona najstarijih neće biti obuhvaćeno kao ranije. U 2016. godini je za jednokratnu pomoć za sve penzionere izdvojeno oko 8,5 milijardi dinara, dok je prošle godine u ove svrhe iz državne kase dato 8,85 milijardi. Ukoliko bi isti iznos i sada bio izdvojen, zbog manjeg broja korisnika, moglo bi se očekivati da penzioneri dobiju oko 7.000 dinara.
U nedavno usvojenim izmenama Zakona o PIO stoji da će Vlada utvrđivati kada je ta pomoć neophodna za većinu korisnika, kao i iznos koji će im biti isplaćivan, ali se već može čuti da su moguće isplate u proleće i na jesen. Na taj način će novac namenjen penzijsko-invalidskom osiguranju moći da se koristi i za isplatu novčane pomoći penzionerima sa najnižim primanjima.
„Posebnim članom zakona planiran je ovaj novi vid pomoći najstarijima“ – kaže Momo Čolaković iz PUPS-a.
„To je svakako pozitivna odredba. Usklađivanje penzija mora da postoji za sve od najnižih do najviših iznosa, dok o onima sa najmanjim čekovima država mora dodatno da brine. Osim države trebalo bi da se priključe i lokalne samouprave.“

PET ODSTO ZA NAJTANjE KOVERTE

Siniša Mali, ministar finansija, izjavio je u četvrtak da će penzije biti veće od 8 do 13,3 odsto svim penzionerima. Dobijena je i saglasnost MMF-a da se povećaju penzije i za penzionere sa najnižim penzijama do 32.285 dinara za pet odsto.

– Od 2019. godine biće definisan novi sistem indeksacije penzija, koji će se primenjivati od 2020. godine – rekao je Mali.

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.