Pale hrastove trazeci zlato

0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second

Potraga za dukatima u selu Oštrelj kraj Bora

U selu Oštrelj nadomak Bora, postojala su do pre 15 godina tri viševekovna hrasta-svetinje, gde su se nekada na seoskim zavetinama okupljali i stari i mladi poštujući tradiciju. Danas se uzdižu dva gorostasa od kojih je jedan „nagrizen“ vatrom, a drugi delimično zasečen pri zemlji. Pitanje je koliko će se održati u životu, jer im tragači za zlatom ne daju mira – veruju da su dukati i najsjajnije poluge ispod debla. Kopa se i u okolini, u njivama i rastinju, ali bez uspeha – zlata ni od korova.

– Jedan hrast je stradao. Podmetnuta je vatra u donjem delu i sam se od težine srušio. Kada se to desilo, celo selo je žalilo. Stariji su plakali kao deca. Nisu to obični hrastovi. U narodu su poznati i kao Tri brata. Naši preci su pričali da su zasađeni još u vreme Turaka. Bila je tu i crkva iz 18. veka. Ali, obližnja reka je poplavila ceo kraj, pa se sa tog mesta iselilo celo selo, prema severu i Krivelju. Hrastovi su ostali i bili su ponos i dika. Uspomena na pretke. Priča o zlatu ispod ova tri ogromna stabla sa širokim krošnjama je izmišljena, ali ko će to od mlađih da shvati – žali se Dragoslav Stančulović, naglašavajući da njegovi ispisnici preostala dva hrasta „čuvaju i paze kao dva oka u glavi“. Oni se poštuju kao sveto drvo.

PAŠIĆEVA KUĆA

U Oštrelju su, osim hrastova, ponosni i na kuću sa velikim podrumom, gde se pet godina, nakon Timočke bune, krio Nikola Pašić. Kuća je u sadašnjem centru (selo se dva puta izmeštalo). Zgrada je očuvana. Oštreljani će rado reći da je Pašićeva prva žena iz njihovog mesta, iz porodice Jonović. Za Milutina Jonovića, meštanina, kažu da je kasnije u srpskoj vladi bio ministar poljoprivrede.

– Nagorelo deblo jednog od preostala dva hrasta, najverovatnije, zapalila su deca. Da vatrogasci nisu pozvani, vatra bi progutala najlepši zaštitni znak našeg sela. Ne verujem da će preživeti. Vidi se da boluje – podseća penzioner Petar Jovanović.
Stari Oštreljani poručuju tragačima za zlatom da su u zabludi i da se dragoceni metal može naći jedino u borskoj Fabrici zlata. Ipak, obližnja livada često osvane sa iskopanim rupama. Ostaci palog hrasta su isečeni i nesmetano leže u velikoj travi i šipražju. Oni kao da nikome nisu potrebni, kao da je vredniji nikad nepronađeni ćup sa dukatima.

Brana Filipovic
Glas Javnosti
15.07.2007

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.