PAD SRPSKE PRIVREDE OD 2,5 ODSTO, BRZA REAKCIJA DRĆAVE

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Očekuje se da će se Srbija suočiti sa padom privrede od 2,5 odsto u 2020. godini, pod uslovom da mere za obuzdavanje širenja pandemije virusa kovid 19 budu ukinute do kraja juna, navodi se u poslednjem izdanju Redovnog ekonomskog izveštaja Svetske banke.

Izvor: RTS

U izveštaju se navode dva scenarija u uslovima velike neizvesnosti koju donosi pandemija. 

U osnovnom scenariju se pretpostavlja da će širenje pandemije virusa kovid 19 uskoro početi da usporava, tako da mere za sprečavanje širenja virusa mogu biti ukinute do kraja juna, a postepeni oporavak može da počne u drugoj polovini 2020. godine. 

Svetska banka: Pad srpske privrede od 2,5 odsto, brza reakcija države na izazove

U pesimističnom scenariju se pretpostavlja da će se pandemija zadržati i da će mere za sprečavanje širenja virusa biti ukinute tek na kraju avgusta, dok će oporavak ekonomskih aktivnosti nastupiti tek u poslednjem tromesečju 2020. godine.

U ovom slučaju bi se srpska privreda smanjila za 5,3 procenata. Obe projekcije izračunate su na osnovu podataka dostupnih na dan 15. aprila 2020. godine.

„Vlada Srbije brzo je reagovala na ekonomske izazove izazvane krizom usled pandemije virusa kovid 19, usvajanjem programa pomoći u iznosu od 5,2 milijardi evra“, kaže Stiven Ndegva, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji.

„Program se bavi problemima zapošljavanja, malih i srednjih preduzeća i likvidnosti. Ekonomija zemlje će se povratiti u 2020. godini ukoliko ovaj ambiciozni program bude u potpunosti sproveden i uklopljen sa sprovođenjem dugotrajnih strukturnih reformi“, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će regionalni rast na Zapadnom Balkanu iznositi između -3 i -5,6 procenata, navodi se u Redovnom ekonomskom izveštaju.

„Obim recesije će zavisiti od trajanja pandemije u Evropi. Iako je ekonomski uticaj tekuće pandemije u regionu teško predvideti, postoji vrlo malo sumnje da će ova pandemija izazvati rasulo u životima širom regiona – opterećujući zdravstvene sisteme, parališući ekonomske aktivnosti i podrivajući dobrobit ljudi,“ kaže Linda Van Gleder, direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan.

80%
Awesome
  • Design
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.