Novi slučajevi malih boginja u Boru

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Tokom maja ove godine prijavljeno je osam slučajeva malih boginja, od kojih pet u Boru i tri u Šapcu u epidemiji koja je prijavljena u poslednjoj nedelji maja. Od početka juna prijavljen je jedan slučaj malih boginja u Boru.

Tokom juna prijavljen je jedan slučaj malih boginja u Boru, te je od početka epidemije u oktobru 2017. godine, do prošlog petka, na teritoriji Srbije registrovano ukupno 5.798 slučajeva malih boginja, od kojih je 2.946 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak, kažu u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Ukupno je registrovano 15 smrtnih ishoda zbog komplikacija uzrokovanih malim boginjama, a prvi smrtni ishod od malih boginja nakon 20 godina prijavljen je krajem decembra 2017. godine. Do kraja aprila 2018. godine prijavljeno je još 14 smrtnih ishoda uzrokovanih malim boginjama.Najmlađa obolela osoba stara je 15 dana, a najstarija 71 godinu. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina. Većina obolelih osoba, njih 94 odsto, je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 33 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod dve osbe i upala pluća kod 587 obolelih.Slučajevi malih boginja registrovani su na teritoriji svih okruga u Republici Srbiji, pri čemu je većina obolelih, njih 80 odsto, prijavljena na teritoriji Grada Beograda, Nišavskog, Pčinjskog, Raškog i Jablaničkog okruga.

Tokom ove godine, u januaru prijavljen je jedan slučaj malih boginja u Aleksincu, a u februaru takođe jedan slučaj u Beogradu. U martu je bio jedan slučaj u Bujanovcu, a tokom aprila prijavljena su tri slučaja malih boginja, dva u Beogradu i jedan u Vranju.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.