Ekološki protest protiv zagađenja iz pogona Ziđin danas u Boru

Protest zbog prekomernog zagađenja u Boru iz pogona Ziđin Bor Koper biće održan danas u 19 sati, a organizatori i učesnici zatražiće odgovor šta preduzimaju inspekcijske službe po ovom pitanju i koliko štetne materije utiču na zdravlje.

Prethodnih dana oko 600 građana Bora potpisalo je peticiju kojom traže da se zaustavi zagađenje sumpor dioksidom i ispuštanje štetnih materija u vazduh.

Poziv na protest koji će biti održan na platou Doma kulture u Boru, uputili su brojni pojedinci i organizacije, među njima i odbornici opozicije u Gradskoj Skupštini.

„Zahtevamo da dobijemo informacije koliko je puta po službenoj dužnosti ekološka inspekcija posetila kompaniju ZiJin Copper, da se izveštaji obelodane i da se vide mere koje su izrečene“, navodi se u pozivu na protest koji je potpisao odbornik Dveri Saša Stanković.

Zahteva se, takođe, da se zna iz kog konkretnog razloga je došlo do povećanog aerozagađenja, na koji način i u kom vremenskom intervalu će problem biti rešen, kao i da u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha građani budu obavešteni koje su tačno štetne materije u vazduhu i u kom vremenu – da bi se upozorili teži bolesnici i deca.

U pozivu se naglašava da protest nema stranačke karakteristike i da, sem parola o zaštiti životne sredine, ne treba nositi stranačka obeležja.

U prethodnih mesec dana „rekordna“ vrednost sumpor-dioksida iznosila je 2.983,51 mikrograma (dozvoljeno je 350) a pored zagađenja sumpor-dioksidom u Boru su zabeležene i povišene vrednosti čestica PM-10 i PM-2,5 koje se u javnosti nazivaju „nevidljivim ubicama“.

Beta

Share Button

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.