NOVI REZULTATI POTVRDILI Ležište kod Bora među najbogatijim na svetu – NE stranim kompanijama

Kanadska kompanija „Nevsun“ u donjoj zoni ležišta „Čukaru peki“, kod Bora, pronašla je, po preliminarnim rezultatima, rezerve od skoro 14 miliona tona bakra i blizu 300 tona zlata – čime je potvrđeno da je u pitanju jedan od najbogatijih depozita tih metala na svetu.

Prethodno je ova kompanija, u gornjoj zoni ležišta „Čukaru peki“ već utvrdila rezerve od blizu 900 hiljada tona bakra i skoro 70 tona zlata. Šta se, zapravo, krije pod zemljom u ovom delu Srbije najrečitije govori podatak da je, za proteklih 110 godina, u „Rudarsko-topioničarskom basenu Bor“ iskopano oko pet miliona tona bakra i blizu 200 tona zlata.

Kanađani su, preliminarno, ustanovili da se na velikim dubinama ležišta „Čukaru peki“ nalaze rezerve od 1,7 milijardi tona rude. Po sadašnjim cenama, reč je o nalazištu vrednom više od 100 milijardi dolara.

„Nevsun“, koji u donjoj zoni ležišta „Čukaru peki“ ima ugovor o zajedničkom ulaganju sa američkom korporacijom „Friport MekMoran“, nedavno je počeo sa izgradnjom istražnog niskopa, što predstavlja prvi korak ka otvaranju novog rudnika, čije se otvaranje očekuje 2022. godine.

„Donja zona je visoko među svetskim porfirskim naslagama tonažom i ocenom. Nastavićemo da radimo sa „Friportom“, kako bismo utvrdili sledeće korake za unapređenje donje zone“ – rekao je izvršni direktor „Nevsuna“ Piter Kukielski.

Švedska kompanija „Lundin“ i kanadski „Euro san“ ponudili su bordu direktora „Nevsuna“ 1,5 milijardi dolara za kupovinu te kompanije, koja, uz istražno pravo u Srbiji, poseduje i rudnik cinka „Biša“ u afričkoj „Eritreji“. Ta ponuda je, međutim, odbijena, jer je ocenjeno da „odražava stratešku vrednost baze imovine Nevsuna“.

S druge strane, M & G Investment Menidžment, koji je drugi po broju akcija u „Nevsunu“, ocenio je da je ponuda za preuzimanje kompanije od „Lundina“ i „Euro Sana“ izgleda „prilično fer“.

– „Nevsun“ bi trebalo da se u potpunosti angažuje sa „Lundin Majningom“ i „Euro San Majningom“ i pokrene potpunu prodaju – rekao je Džejmi Horvat, direktor globalnih akcija u M & G Investment Menidžment, koji poseduje 9,5 odsto „Nevsuna“.

Poučeni susednim primerima o šteti po okolinu i društvo koju međunarodne rudarske kompanije ostavljaju iza sebe na Balkanu, lokalne zajednice u BJR Makedoniji usprotivile su se otvaranju novih rudnika zlata i bakra. Šakom i kapom dodeljivane koncesije u mandatu VMRO-DPMNE bile su jedna od okosnica privlačenja direktnih stranih ulaganja. Međutim, to je model koji opštine ne prihvataju.

U BJR Makedoniji je prošle godine došlo do talasa poziva na lokalne referendume čiji je cilj bio suočiti političare s ovim problemom, a uz to sprečiti ili odugovlačiti izvođenje radova. Prvi uspešan referendum održan je 23. aprila prošle godine u Đevđeliji u jugoistočnoj Makedoniji. Tom je prilikom stanovništvo glasalo protiv otvaranja rudnika zlata i bakra na dve lokacije na planini Kožuf. Koncesije za ta iskopavanja dobila je kanadska firma Nevsun Risorsiz LTD. Inicijativa “Spas za Đevđeliju” vrlo je brzo stekla podršku gotovo cele opštine.

Suđenje kompaniji Nevsun zbog prisilnog rada u Eritreji

Čak i argumente otvaranja novih radnih mesta, koji se često mogu čuti od strane onih koji zagovaraju ovakve projekte, treba uzeti s dozom rezerve. Pomenuta kanadska kompanija Nevsun Risorsiz LTD, koja je dobila koncesiju za iskopavanja kod Đevđelije, sve se češće suočava s optužbama za prisilni rad, toliko da je i britanski Gardian preneo vesti o suđenjima u slučaju njihovog rudnika Biša na severozapadu Eritreje, o “klimi straha i zastrašivanja” i generalno užasnim radnim uslovima. U svakom slučaju, zapošljavanje se može uzeti kao prednost tek ako se vodi računa o uslovima rada kao i neposrednim i dugoročnim posledicama po zdravlje radnika koji se izlažu materijama poput cijanida.

Uspeh referenduma i ekonomski modeli

Prema aktivistima, uspeh referenduma u Đevđeliji znači da ova kompanija neće uspeti da svoju istraživačku dozvolu pretvori u koncesiju za eksploataciju ruda. Prva im naime uskoro ističe, no još uvek mogu da podnesu prijavu za njeno pretvaranje u dozvolu za iskopavanje. Međutim, referendum obvezuje sadašnju i sve buduće lokalne vlasti na automatsko odbijanje bilo kakvih koncesija za sve rudnike u okolini Đevđelije.

Ipak, s obzirom na to da su rudarske kompanije već investirale ogromna kapitalna sredstva u predradnje potrebne za iskopavanja, zadržavamo skepsu da je trenutna opstrukcija možda tek privremeno, a ne zaista trajno stanje. Moguće je naime da se deo tih sredstava preusmeri u inicijative za nastavak rudarskih poslova.

Izvor: Hronograf

Share Button

Pogledajte još Više od autora

1 Comment

  1. Petar says

    Pa bravo, iskopirali ste vest staru godinu dana. Nevsun je prodat Kinezima i ima novog izvršnog direktora.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.