Novi pogon isplativ

0 0
Read Time:57 Second

blagojebor

Bor, 12.07.2009. Izvor: Večernje novosti Autor: Lj.T.

– Izrada razvojne studije za izgradnju nove topionice u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) „Bor“ okončana je i pokazala je ekonomsku opravdanost podizanja potpuno novog metalurškog pogona, koji će, uz maksimalno iskorišćenje, zadovoljiti i stroge ekološke kriterijume.

Ovo je za „Novosti“ potvrdio Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB „Bor“.

– Studija će se naći pred članovima Vlade Srbije. U igri za izgradnju nove topionice su finska kompanija „Otokumpu“ i australijske firme „Ajza smelt“ i „Out smelt“.
Generalni direktor RTB podvlači da će, po dosadašnjim računicama, izgradnja nove topionice koštati
132 miliona dolara. Taj novac će biti obezbeđen podizanjem robnog kredita, čije će vraćanje garantovati Vlada Srbije, a investicija će se u potpunosti vratiti za 10 do 12 godina.

– Uporedo sa fizibiliti studijom za izgradnju nove topionice, zaokružili smo i overili rudne rezerve u borskim i majdanpečkim rudnicima bakra – dodaje Spaskovski. – Po tim rezulatima, rude u RTB „Bor“, koja se može ekonomično eksploatisati, ima za još 100 godina, pa je izgradnja nove topionice potpuno logičan potez.
S druge strane, Branislav Rankić, predsednik opštine Bor, izjavio je da je skeptičan da će nova topionica biti izgrađena.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Novi pogon isplativ

  1. Au koji lažov. Svi znamo da bi se otplatio dugoročni robni kredit od 132 miliona dolara treba vratiti 200 miliona dolara, a da bi se investicija u potpunosti otplatila, kako G-din Spasovski kaže, za deset godina, treba, dakle, vraćati 20 miliona dolara godišnje. I to bi za neupućene možda bilo OK. Ali za nas stručne to je velika laž. Zašto? Zato što treba znati koliko jedna takva topionica može godišnje da zaradi. Sa preradom od 70000 do 90000 tona godišnje, koliko se planira, pod pretpostavkom da sve radi punim kapacitetom, što je takođe diskutabilno, i sa prosečno očekivanim prihodom od 350 do 450 dolara po toni katodnog bakra, to je ukupno godišnje oko 30 miliona dolara. U najmodernijim i najorganizovanijim topionicama u svetu troškovi ne mogu biti ispod 250 do 350 dolara po toni, odnosno u ovom slučaju oko 25 miliona dolara. Znači, u najboljim svetskim uslovima nova borska topionica može zarađivati maksimalno 5 miliona dolara godišnje i sa tim novcem vraćati kredit, ali za četrdeset godina, a ne kako G-din Spasovski kaže, za deset godina.
    Takođe je velika laž da u borskim rudnicima ima rude koja se može ekonomično eksploatisati za sto godina. Ekonomična eksploatacija rude u svetskim okvirima se računa na dugoročnu cenu bakra od maksimalno 4000 dolara po toni katodnog bakra. Prema dosadašnjim overenim rezervama RTB Bor, jedino masovno otkopavanje rudnog tela Borska Reka može obezbediti cenu koštanja ispod te cene, ali za to treba uložiti 150 miliona dolara. Sve ostale rezerve RTB Bor se mogu otkopavati sa cenom koštanja iznad 4000 dolara, odnosno sa gubicima.
    Kada se sve ovo sabere, postavlja se pitanje kuda nas to vodi G-din Spasovski i da li mu treba verovati?

  2. Problem je ko će i kako sprovoditi sve dalje aktivnosti. Na žalost, kako su do sada radili, i koga su angažovali – mislim da stručnjake iz BG-a, možemo samo da čekamo … ili …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.