Noćas spektakl na nebu!

Na nebu nas večeras očekuju fantastični astronomski događaji. Prvo će malo pre ponoći početi pomračenje Meseca, a zatim će nekoliko sati kasnije biti vidljiva kometa 45P, koja će proći pored Zemlje bliže nego ijedna druga.

Prava je retkost videti predivnu, sjajnu kometu kako preleće nebo. Ono što će se dogodi u noći između petka i subote još je ređe.

Noćno nebo obasjaće zelena, sjajna kometa sa ljubičastim tragom – kometa 45P/Honda, „Snežni Mesec“ i lunarna eklipsa.

Već rano uveče počeće lunarna eklipsa. Pomračenje, međutim, neće biti potpuno, jer će Mesec ući u Zemljinu senku oko ponoći, ali ga ona neće u potpunosti zakloniti.

Pojava će biti najvidljivija u prvih par sati nakon ponoći.

Prema proračunima NASA, eklipsa će biti vidljiva u Evropi, Americi, Aziji i Africi.

Ipak, kako piše „Indipendent“, pravi spektakl izazvaće kometa 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková, svetlo zelene boje sa velikim ljubičastim repom.

Kometa 45P proleteće pored Zemlje na udaljenosti od oko devet miliona kilometara, što je veoma blizu u kosmičkim razmerama.

Kometu, međutim, u Srbiji nećemo moći da vidimo golim okom, jer će u vreme njenog prolaska kod nas svanuti dan. Oni koji žive na drugom delu planete imaće tu sreću da uživaju u jedinstvenom prizoru.

Pogledajte šta o ovim astronomskim pojavama kaže NASA:

Pomračenje Meseca donosi mnoge predrasude i mnoga verovanja među kulturama sveta.

Drevni Kaldejci su verovali da pomračenje Meseca ispoljava gnev, glad, bolest, prirodne katastrofe koje će tek uslediti.

Drevni Evropljani su verovali da treba izbegavati bračne odnose tokom pomračenja Meseca, jer bi to sigurno rezultiralo rođenjem loših potomaka.

Narod u Indiji još uvek se skriva unutar kuće tokom pomračenja, jer veruju da pomračenje Meseca šalje loše zrake na Zemlju. Iz tradicionalnog ubeđenja, ljudi u Japanu i Indiji još uvek lupaju lončiće i pucaju iz oružja.

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.