Neodoljivo jezero i Brestovačka banja

0 0
Read Time:3 Minute, 0 Second

BOR – Iako opština Bor zauzima veliko prostranstvo istočne Srbije, ipak u njenoj okolini nema mnogo izletišta koja nisu urbanizovana i gde bi ljudi mogli da potraže svoj mir. Zato su Borsko jezero, Brestovačka banja, odmaralište Savača i planina Stol najčešće destinacije na kojima Borani traže spas od letnje žege i gradske gužve. Predivna priroda, zaklonjena od štetnih gasova iz pogona RTB-a Bor, pruža pravi raj za porodični odmor.

Piše: Saša Trifunović, Blic ONLINE

Mada ponekad strujanje vazduha nanese dim čak do Borskog jezera, ovo akumulaciono jezero udaljeno 16 kilometara od Bora najomiljenije je izletište pet decenija od kada je izgrađeno. Na prostoru od 30 hektara čista voda sa okolnih planina leti pruža idelan spas od vrućine, a četinarska i listopadna šuma pruža debeo zaklon od sunca. Osim toga, oko jezera se nalaze brojni sportski tereni za košarku, mali i veliki fudbal, tenis i odbojku na pesku, što mladi Borani obilato koriste. Akumulacija je bogata ribom, pa ribari tokom cele godine zabacuju štapove s njene obale. Tokom leta, većina ribara koristi i auto-kamp. Ipak, ukoliko želite da se okrepite, mogućnost je svedena samo na dva objekta – kafanu preduzeća „Borpromet“ i nedavno otvorenog ekskluzivnog hotela „Vertigo citi“ na glavnoj plaži jezera. Cene u „Vertigo citiju“ su pristupačne gostima. Mirjana Đorđević, menadžer ovog objekta, kaže da su cene, bez obzira na ekskluzivu, niske i da ne prelaze stotinak dinara. Piva i sokovi nisu skuplji od stotinu dinara, a po toj ceni nudi se i viski. Cena smeštaja sa doručkom (švedski sto) u apartmanu za dve osobe je 4.500 dinara, a o ishrani brine vrsni kuvar koji je iskustvo stekao u Opatiji.
– Uskoro ćemo otvoriti i dva apartmana za goste kojima je potrebna redovna hemodijaliza, a usluge će pružati obučeno medicinsko osoblje Zdravstvenog centra u Boru – rekla je Đorđevićeva.
Ni Brestovačka banja, do koje se dolazi putem od Bora ka jezeru, nije ništa manje interesantna ovdašnjem stanovništvu željnog kiseonika i pešačenja u prirodi. Okružuje je stoletno drveće koje se nadvija nad termalnim izvorima, a u njenom centralnom delu kraj konaka kneza Miloša, hotela „Srpska kruna“ i „Doma odmora“ izgrađena su dva manja dečja igrališta. Borani se sa nostalgijom sećaju da je do pre deceniju i po ova banja bila mnogo atraktivnija, jer je pre mnogih većih urbanih centara imala sagrađen zoološki vrt bogat florom i faunom.
U Srpskoj kruni možete ručati specijalitete sa roštilja po ceni od 350 do 450 dinara, a pansionski ručak košta 350 dinara. Cena punog pansiona je od 1.450 do 2.500, u zavisnosti od broja kreveta i vile.
Kafu možete popiti za 40 dinara, pivo košta od 70 do 120, sokovi od 80 do 100 dinara, a vino se, u zavisnosti od kvaliteta, kreće od 370 do 1.100 dinara. Slične cene su i u „Domu odmora“.
Između banje i jezera nalazi se dečje odmaralište „Savača“, u kojem mlađi uzrasti stiču prve sportske korake ali i usavršavaju svoje znanje. Ovo letovalište poslednje tri decenije, osim borske dece, posećuju mladi iz svih krajeva Srbije, a kako i ne bi kada se tik uz uredno odmaralište nalaze dobro uređeni i semaforima osvetljeni skoro svi tereni za sportove sa loptom.
Nije mali broj onih koji posećuju planinu Stol, dvadesetak kilometara severno od Bora, pa se tokom cele godine uz stenu mogu videti pešačke ture ka vrhu visokom 1.156 metara. Oni željni ekstremnih sportova, uz iskusne alpiniste dva borska sportska kluba, do najviše tačke Stola mogu doći penjući se uz stenu koja je često vertikalna. U planinarskom domu imate mogućnost da sami pripremite jela od zdravih proizvoda ovdašnjih seljaka, da skuvate kafu ili supu, a cena korišćenja kuhinje je zanemarljiva.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.