Nastavljeni protesti u Majdanpeku zbog lošeg grejanja

0 0
Read Time:2 Minute, 22 Second

Protest građana Majdanpeka protiv lošeg grejanja, visikih računa, advokata i izvršitelja je nastavljen.

Građani Majdanpeka najpre su organizovali spontani protest ispred zgrade opštine izražavajući nezadovoljstvo kvalitetom daljinskog grejanja i visinom računa za prethodni mesec.

Inicijalna kapisla za ovaj vid izražavanja nezadovoljstva bili su problemi sa grejanjem minulog vikenda kada je zbog potpunog prekida vodosnabdevanja u gradu i Toplana zbog nedostatka vode obustavila rad, smatra zamenik predsednika opštine Majdanpek Srećko Nikolić.

„Želeći da zajednički pronađemo put za rešenje problema pozvao sam sve učesnike protesta da uđu u skupštinsku salu i da to učinimo  zajedno sa rukovodiocima „Vodovoda“, „Toplane“ i „Javnog stambenog preduzeća“ i odgovarajućih opštinskih stručnih službi. Oni to međutim nisu prihvatili i nakon desetak minuta uputili su se prema Toplani“ – kaže za „Danas“ Nikolić izražavajući istovremeno spremnost da predloženi skup organizuje i narednih dana.

„Trebalo bi da utvrdimo u čemu je problem, jesu li to zakonski propisi, metodologija za način obračuna, loša izolacija stambenih objekata, podstanice, a to možemo na ovaj način “ – objašnjava zamenik predsednika opštine Majdanpek, koji je za sutradan  ugovorio sastanak sa svim nezadovoljnim građanima.

Prihvativši predlog, građani su nastavili razgovore u skupštinskoj sali gde su nakon burne rasprave izneli svoje zahteve.

Prvi i osnovni zahtev je sačinjavanje novih ugovora u što kraćem roku, dok bi se u međuvremenu potrošnja toplotne energije obračunavala po kvadraturi stana.

Drugi zahtev odnosi se na ukidanje zajedničke potrošnje po zgradama, takozvanog sekundarnog grejanja koje plaćaju i stanari zgrade isključeni sa topčovodne mreže.

Foto: Milovan Serget/FB

Razgovori su trajali duže od sat vremena u prepunoj skupštinskoj sali.

Građani su pojedinačno iznosili svoja nezadovoljstva lošim kvalitetom grejanja, visokim računima i opštim nezadovoljstvom nemogućnosti plaćanja istih.

Do rešenja problema nije došlo, razgovore je obeležila žučna rasprava. Na prvoj narednoj sednici Skupštine opštine Majdanpek, raspravljaće se o ovoj temi i analizirati Pravilnik o metodologiji plaćanja grejanja i primedbi građana.

Đorđe Roškić, direktor preduzeća za proizvodnju i distribuciju toplotne energije „Majdanpek“ kaže da je problem nastao zbog promenjenog načina obračuna toplotne energije.

„Do sada su građani plaćali grejanje po kvadraturi, a uvođenjem kalilimetara plaćaju ga po utrošku. I januarski računi će biti uvećani s obzirom da je u toku ledenih dana grejano danonoćno. Među građanima koji su nezadovoljni video sam i one koji su veliki dužnici“ – kaže Roškić.

–  Odlukom opštine 20% od ukupnog utroška biće naplaćeno i onim građanima koji su se isključili sa grejanja, a to je za zajedničko korišćenje i pretpostavljam da zato ima nezadovoljnih – dodaje direktor majdanpečke toplane.

Da Majdanpečani nisu jedini koji se sočavaju sa ovim problemima, svedoči i tribina pod nazivom „Problemi sa daljinskim grejanjem u Zrenjaninu i drugim gradovima Srbije“. Zbog grejanja su od ponedeljka najavljene demonstracije i protesti širom Srbije.

Protesti zbog problema sa grejanjem u Kraljevu, Kragujevcu, Bečeju, Subotici i Zrenjaninu biti održani u ponedeljak. Tom prilikom biće pročitani zajednički dopisi građanima.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%