Problem kod Gilupca zbog ledostaja, ledolomci na terenu

Ledolomac „Greben“ trenutno deluje u Smederevu, a nakon probijanja ledenih površina u Smederevu biće doneta odluka o njegovom daljem angažovanju.

Najteža situacija je, prema rečima nadležnih, između Belegiša i Surduka gde je nataloženog leda do metar i po. Čak osam sati probijali su led kod Novih Banovaca.

Kako je saopšteno, brod „Bor“ je kod Hidroelektrane Đerdap 1.

„Problem je kod Golupca, gde imamo nekih 18 kilometara ledostaja, to je zona od zajedničkog interesa Srbije i Rumunije, tu bi trebalo Rumunija da deluje. Videćemo dalji rasplet situacije, mi smo za svaki slučaj poslali ‘Greben’ dole“, kaže Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za rečni saobraćaj.

Stanje sa ledom na vodotocima u nadležnosti Voda Vojvodine danas je nepromenjeno u odnosu na jučerašnji dan, sapštavaju iz tog preduzeća.

Na Dunavu, nizvodno od Slankamena je formiran ledostaj. Od daljske krivine do Slankamena pokrivenost ledom iznosi između 30 i 60 procenata.

U daljskoj krivini koja je u zoni od zajedničkog interesa, pokrivenost ledom je 80 procenata, a za prolaz santi formiran je koridor širine između 100 i 120 metara i održava ga i dalje mađarski ledolomac.

Na reci Savi procenat pokrivenosti vodenog ogledala ledom se smanjuje. Debljina leda je od 15 do 40 centimetara kod Sremske Mitrovice.

Dva mađarska ledolomca Jektoro VI i Jektoro XI probili su ledeni čep kod Dalja i trenutno Jektoro XI održava probijeni koridor kako bi omogućio nesmetano proticanje leda, navelo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saopštenju o stanju u saobraćaju.

Dva dodatna mađarska ledolomca „Sečenji“ i „Jektoro 7“ trenutno probijaju ledenu barijeru koja je formirana od Surduka do Pupinovog mosta, a očekuje se da će danas stići do Beograda.

Pogledajte još Više od autora

Komentari su onemogućeni.